Vylectese.cz

  • Kontakt

Jak správně vařit, aby se v jídle nevytvářely rakovinotvorné látky

17.9.2017 by lucie 1 Comment

Print Friendly, PDF & Email

Jak správně vařit, aby se v jídle nevytvářely rakovinotvorné látky

Věděli jste, že některé způsoby vaření vám mohou pomoci předejít rakovině?

Mnoho výzkumů už potvrdilo, že výživa má výrazný vliv na naše zdraví. Tím se rozumí také vyhnout se závažným onemocněním, jako je rakovina.

Pravděpodobně také víte, že zdravější je celozrnné pečivo a že váš jídelníček by měl obsahovat velké množství zeleniny.

Slyšeli jste ale už o tom, že není důležité jen to, CO jíte, ale i to, JAK to připravujete?

Například česnek funguje jako prevence rakoviny více, když je mletý nebo nasekaný, než když je celý. Anebo předtím než dáte brambory do trouby, je lepší je nechat chvíli odstát ve vodě.

Přečtěte si další tipy na vaření, které vám mohou pomoci předejít rakovině.

Brokolice

Už dříve jsme psali o tom, že brukvovitá zelenina je dobrou prevencí rakoviny a samozřejmě brokolice je výborným zdrojem sulforafanu.

Je to složka, která má podle laboratorních studií ohromné ​​protirakovinné účinky.

Enzym myrosináza, který se nachází v brokolici, je základem pro tvorbu sulforafanu. Pokud tento enzym vařením brokolice zničíte, ničíte tak i její protirakovinné účinky.

Výzkum publikovaný Americkým institutem pro výzkum rakoviny v listopadu 2013 porovnával klasické vaření brokolice s vařením v mikrovlnné troubě a vařením na páře.

Zjistilo se, že nejlepším způsobem přípravy této zeleniny je vaření v páře, ne však více než 5 minut, aby se zabránilo zničení enzymu myrosináza.

Vaření a ohřívání v mikrovlnné troubě, ačkoli jen méně než 1 minutu, ničí nejvíce uvedeného enzymu.

Časopis Výživa a rakovina zveřejnil před dvěma lety studii, která potvrdila, že v brokolici obsahující velké množství enzymu myrosinázy se tvořilo velké množství sulforafanu.

Rajčata

Rajčata obsahují velké množství antioxidantu lykopen, který se spojuje se snižováním rizika různých druhů rakoviny.

Americký institut pro výzkum rakoviny doporučuje vařit rajčata pár minut, protože vaření uvolňuje takovou formu lykopenu, která se absorbuje lépe než ta, která se nachází v nevařených rajčatech.

Přidáním trochy olivového oleje ještě zvýšíte množství lykopenu, které vaše tělo přijme.

Česnek

Pokud česnek rozdrtíte nebo nasekáte a počkáte přibližně 10-15 minut, než ho začnete tepelně upravovat, za ten čas v něm vzniká chemická látka alicin. Ta pomáhá v boji proti mnoha nemocem.

Alicin vzniká jako chemická reakce mezi složkou alin a enzymem alináza.

Když je česnek vcelku, tyto dvě látky jsou oddělené, ale sekáním či rozmačkáním česneku se smíchají a vznikne alicin.

Proto nejlépe uděláte, když necháte česnek chvilku odstát, čímž enzym alináza udělá svou práci. Když česnek vystavíte přímému teplu, můžete enzym zničit.

O tom, jak používat česnek jako lék a jaký přínos má tato zelenina pro vaše zdraví, jsme již psali v minulosti.

Brambory

Brambory jsou jednou z potravin, v nichž během jistého způsobu vaření vzniká chemická látka akrylamid.

Studie ukázaly, že vysoká hladina akrylamidu může zvýšit riziko rakoviny u zvířat. Mnoho vědců věří, že je tomu tak i u lidí.

Obecně platí, že šance, že tvorba akrylamidu bude vyšší, vzniká tehdy, pokud je potravina po delší dobu vařená při vysoké teplotě. Týká se to hlavně smažení, grilování a pečení.

Agentura pro potraviny a léčiva (FDA) zveřejnila v listopadu 2013 doporučení nemít brambory uskladněné v chladničce, protože to může podporovat zvýšenou tvorbu akrylamidu během následného pečení nebo smažení brambor.


Náš TIP: Vypadávají vám vlasy a lámou se nehty? Řešení je TADY...
 

Brambory by se měly uskladňovat na tmavém a chladném místě, například v komoře nebo ve sklepě.

Navíc je dobré namočit je na 15-30 minut do vody předtím, než je budete vařit. Sníží se tak množství chemických látek, které během vaření v bramborách vznikají.

FDA porovnávala smažení, pečení a grilování brambor. Zjistili, že právě smažení je metoda, při které vzniká největší množství akrylamidu.

Pokud však vaříte brambory ve vodě nebo v mikrovlnné troubě ve slupce, pak v nich tato chemická složka nevzniká (poznámka redakce: používání mikrovlnné trouby obecně nedoporučujeme).

Pamatujte, pokud se již rozhodnete brambory smažit, protože například máte chuť na hranolky, smažte je jen do zlato-hněda, a ne do hněda.

Jsou to totiž právě hnědá místa, která mohou nejčastěji obsahovat akrylamid.

Chléb

Stejně jako brambory i chléb tvoří akrylamid, když se propeče.

Americká FDA proto doporučuje připravovat toasty jen do světle hnědé barvy. Pokud se některé části spálí, raději je už nejezte.

Maso

Dosavadní výzkumy naznačují, že může existovat propojení mezi příliš dlouhou přípravou masa a některými typy rakoviny.

Vaření masa na příliš vysoké teplotě může totiž zapříčinit vznik látek, které poškozují lidské DNA a zvyšují tak riziko rakoviny.

Jak se tomuto nejlépe vyhnout, je vaření masa při nižších teplotách. Upřednostněte vaření a pečení masa před smažením a grilováním, zvláště pokud jde o grilování nad uhlíky.

Pokud se přece jen rozhodnete grilovat maso nad uhlím, grilujte nad teplem z uhlíků, které již zešedivěly, a ne nad přímým ohněm.

Spálené části samozřejmě odstraňte.

Abyste se vyhnuli tvorbě látek, které způsobují rakovinu, je dobré maso často otáčet.

Americký institut pro výzkum rakoviny tvrdí, že marinování masa v bylinkách a koření může rovněž pomoci snížit tvorbu karcinogenů během grilování.

Byliny

Bylinky nejen že dodávají chuť a barvu našemu jídlu, ale mají také vynikající léčivé účinky.

Podle nedávných studií hrají bylinky významnou roli i v možnostech prevence rakoviny.

Například experti z Amerického institutu pro výzkum rakoviny tvrdí, že rozmarýn obsahuje látku známou jako karnosol, která dokáže zamezit růstu rakovinných nádorů.

Ovoce a zelenina

Ovoce a zeleninu jezte i se slupkou, protože právě ta obsahuje nejvíce protinádorových látek.

Například pokud jíte jablko i se slupkou, vaše tělo přijme oproti oloupanému jablku až o 75 % více kvercetinu s protirakovinnými účinky.

Příliš dlouhé vaření zeleniny způsobí, že ztratí velké množství vitamínů, které jsou rozpustné ve vodě. Jedná se hlavně o vitamín C, kyselinu listovou a některé další fytonutrienty.

Americký institut pro výzkum rakoviny doporučuje zeleninu raději napařovat, péct nebo osmahnout (na čínský způsob, ne fritovat), abyste uchránili co nejvíce z protinádorových účinků zeleniny.

Pokud opravdu chcete zeleninu vařit, přidejte dostatečné množství vody a vařte jen, dokud zelenina nezměkne.

Je také dobré, když do zeleniny přidáte trochu zdravého tuku, například olivový olej, avokádo, tahini nebo ořechy.

Důvodem je to, že tuk pomáhá tělu absorbovat důležité nutriční látky, jako jsou betakaroten, případně další formy v tuku rozpustných vitamínů A, D, E a K.

Zpracovala: Vylectese.cz



Související články:

  • Při konzumaci brokolice se vyhněte těmto nejčastějším chybám
  • Tato rostlina zabíjí 14 druhů rakoviny a 13 typů infekce. Proč ji lékaři nepředepisují?
  • Jídlo z mikrovlnky nepatří do úst člověka. Zde je důvod
  • U těchto potravin je vědecky dokázáno, že zabíjejí rakovinu


Upozornění: Tento příspěvek v žádném případě nenahrazuje konzultaci ani vyšetření lékařem ve zdravotnickém zařízení. Příspěvky mohou vyjadřovat názory, které se nemusí shodovat s názory redakce.

Kategorie: Články Značky: badatel sc, k

Comments

  1. Pomalý Šíp says

    18.9.2017 at 8:21

    Dobré ráno.

    Nějak postrádám glycinamid.
    Proto se peče do 180 celsia, neboť při 200 Celsia vzniká tato 100% rakovinná látka. Info jsem našel před časem v bulvárním Blesku. Je to pravda ?

    Dobré dospání …

    Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Doporučujeme články:

  • Při hledání nezvěstné dívky našli ve Vatikánu tisíce lidských kostíPři hledání nezvěstné dívky našli ve Vatikánu tisíce lidských kostí
  • Tato žena objevila náramně jednoduchý lék na artritidu. Dnes se o něj s vámi ráda podělíTato žena objevila náramně jednoduchý lék na artritidu. Dnes se o něj s vámi ráda podělí
  • Jen jeden pohár tohoto dokáže vyčistit vaše střeva již za 30 minutJen jeden pohár tohoto dokáže vyčistit vaše střeva již za 30 minut
  • Příznaky leukémie, které potřebuje znát každá ženaPříznaky leukémie, které potřebuje znát každá žena

Sledujte nás na Facebooku

Vyhledat

Nejnovější příspěvky

  • 16 nejlepších cviků na gymnastickém míči16 nejlepších cviků na gymnastickém míči
  • Oříšky nejen pro Popelku: Pomohou vám zhubnout, snížit cholesterol či rychle usnoutOříšky nejen pro Popelku: Pomohou vám zhubnout, snížit cholesterol či rychle usnout
  • Posilte svou imunitu pomocí kombuchy (včetně receptu)Posilte svou imunitu pomocí kombuchy (včetně receptu)
  • Nejlepší cvičební sestava, která vám zabere pouhou minutu: Bolest zad zázrakem zmizí!Nejlepší cvičební sestava, která vám zabere pouhou minutu: Bolest zad zázrakem zmizí!
  • Detoxikační koupel chodidel: Jak zbavit tělo toxinů a získat energiiDetoxikační koupel chodidel: Jak zbavit tělo toxinů a získat energii
  • 10 horkých nápojů pro posílení imunity, které bojují proti chřipce a nachlazení10 horkých nápojů pro posílení imunity, které bojují proti chřipce a nachlazení
  • Recept na přírodní deodorant s probiotiky, co opravdu fungujeRecept na přírodní deodorant s probiotiky, co opravdu funguje
  • Tohle jste o brokolici určitě nevěděli!Tohle jste o brokolici určitě nevěděli!

Doporučujeme články:

  • Dejte navždy sbohem dně s tímto mocným přírodním lékem
  • Dělal to Ježíš, Buddha i Mohamed... Tuto věc měli společnouDělal to Ježíš, Buddha i Mohamed… Tuto věc měli společnou
  • Zbavte se nafouklého břicha za 60 sekund pomocí tohoto nápojeZbavte se nafouklého břicha za 60 sekund pomocí tohoto nápoje
  • Med + kokosový olej + skořice: Domácí pastilky, které vám ušetří cestu k lékařiMed + kokosový olej + skořice: Domácí pastilky, které vám ušetří cestu k lékaři
  • 114letý muž prozradil 5 potravin, které ho udržely tak dlouho naživu114letý muž prozradil 5 potravin, které ho udržely tak dlouho naživu
  • 6 domácích prostředků, jak vyléčit bolestivé afty v ústech

Copyright © 2021 Vylectese.cz · Ochrana osobních údajů (Privacy Policy)

 

Obsah portálu Vylectese.cz je chráněn autorským zákonem. Kopírování, probírání, šíření či jiné zpřístupnění tohoto obsahu, případně jeho části, je bez předcházejícího souhlasu zakázán. V případě dotazů nás kontaktujte.

Pro zkvalitnění služeb využíváme soubory cookies. Používáním této stránky s tím vyjadřujete svůj souhlas. Rozumím Více informací
Privacy & Cookies Policy
Nutné Vždy povoleno