Věděli jste, že některé způsoby vaření vám mohou pomoci předejít rakovině?
Mnoho výzkumů už potvrdilo, že výživa má výrazný vliv na naše zdraví. Tím se rozumí také vyhnout se závažným onemocněním, jako je rakovina.
Pravděpodobně také víte, že zdravější je celozrnné pečivo a že váš jídelníček by měl obsahovat velké množství zeleniny.
Slyšeli jste ale už o tom, že není důležité jen to, CO jíte, ale i to, JAK to připravujete?
Například česnek funguje jako prevence rakoviny více, když je mletý nebo nasekaný, než když je celý. Anebo předtím než dáte brambory do trouby, je lepší je nechat chvíli odstát ve vodě.
Přečtěte si další tipy na vaření, které vám mohou pomoci předejít rakovině.
Brokolice
Už dříve jsme psali o tom, že brukvovitá zelenina je dobrou prevencí rakoviny a samozřejmě brokolice je výborným zdrojem sulforafanu.
Je to složka, která má podle laboratorních studií ohromné protirakovinné účinky.
Enzym myrosináza, který se nachází v brokolici, je základem pro tvorbu sulforafanu. Pokud tento enzym vařením brokolice zničíte, ničíte tak i její protirakovinné účinky.
Výzkum publikovaný Americkým institutem pro výzkum rakoviny v listopadu 2013 porovnával klasické vaření brokolice s vařením v mikrovlnné troubě a vařením na páře.
Zjistilo se, že nejlepším způsobem přípravy této zeleniny je vaření v páře, ne však více než 5 minut, aby se zabránilo zničení enzymu myrosináza.
Vaření a ohřívání v mikrovlnné troubě, ačkoli jen méně než 1 minutu, ničí nejvíce uvedeného enzymu.
Časopis Výživa a rakovina zveřejnil před dvěma lety studii, která potvrdila, že v brokolici obsahující velké množství enzymu myrosinázy se tvořilo velké množství sulforafanu.
Rajčata
Rajčata obsahují velké množství antioxidantu lykopen, který se spojuje se snižováním rizika různých druhů rakoviny.
Americký institut pro výzkum rakoviny doporučuje vařit rajčata pár minut, protože vaření uvolňuje takovou formu lykopenu, která se absorbuje lépe než ta, která se nachází v nevařených rajčatech.
Přidáním trochy olivového oleje ještě zvýšíte množství lykopenu, které vaše tělo přijme.
Česnek
Pokud česnek rozdrtíte nebo nasekáte a počkáte přibližně 10-15 minut, než ho začnete tepelně upravovat, za ten čas v něm vzniká chemická látka alicin. Ta pomáhá v boji proti mnoha nemocem.
Alicin vzniká jako chemická reakce mezi složkou alin a enzymem alináza.
Když je česnek vcelku, tyto dvě látky jsou oddělené, ale sekáním či rozmačkáním česneku se smíchají a vznikne alicin.
Proto nejlépe uděláte, když necháte česnek chvilku odstát, čímž enzym alináza udělá svou práci. Když česnek vystavíte přímému teplu, můžete enzym zničit.
O tom, jak používat česnek jako lék a jaký přínos má tato zelenina pro vaše zdraví, jsme již psali v minulosti.
Brambory
Brambory jsou jednou z potravin, v nichž během jistého způsobu vaření vzniká chemická látka akrylamid.
Studie ukázaly, že vysoká hladina akrylamidu může zvýšit riziko rakoviny u zvířat. Mnoho vědců věří, že je tomu tak i u lidí.
Obecně platí, že šance, že tvorba akrylamidu bude vyšší, vzniká tehdy, pokud je potravina po delší dobu vařená při vysoké teplotě. Týká se to hlavně smažení, grilování a pečení.
Agentura pro potraviny a léčiva (FDA) zveřejnila v listopadu 2013 doporučení nemít brambory uskladněné v chladničce, protože to může podporovat zvýšenou tvorbu akrylamidu během následného pečení nebo smažení brambor.
Brambory by se měly uskladňovat na tmavém a chladném místě, například v komoře nebo ve sklepě.
Navíc je dobré namočit je na 15-30 minut do vody předtím, než je budete vařit. Sníží se tak množství chemických látek, které během vaření v bramborách vznikají.
FDA porovnávala smažení, pečení a grilování brambor. Zjistili, že právě smažení je metoda, při které vzniká největší množství akrylamidu.
Pokud však vaříte brambory ve vodě nebo v mikrovlnné troubě ve slupce, pak v nich tato chemická složka nevzniká (poznámka redakce: používání mikrovlnné trouby obecně nedoporučujeme).
Pamatujte, pokud se již rozhodnete brambory smažit, protože například máte chuť na hranolky, smažte je jen do zlato-hněda, a ne do hněda.
Jsou to totiž právě hnědá místa, která mohou nejčastěji obsahovat akrylamid.
Chléb
Stejně jako brambory i chléb tvoří akrylamid, když se propeče.
Americká FDA proto doporučuje připravovat toasty jen do světle hnědé barvy. Pokud se některé části spálí, raději je už nejezte.
Maso
Dosavadní výzkumy naznačují, že může existovat propojení mezi příliš dlouhou přípravou masa a některými typy rakoviny.
Vaření masa na příliš vysoké teplotě může totiž zapříčinit vznik látek, které poškozují lidské DNA a zvyšují tak riziko rakoviny.
Jak se tomuto nejlépe vyhnout, je vaření masa při nižších teplotách. Upřednostněte vaření a pečení masa před smažením a grilováním, zvláště pokud jde o grilování nad uhlíky.
Pokud se přece jen rozhodnete grilovat maso nad uhlím, grilujte nad teplem z uhlíků, které již zešedivěly, a ne nad přímým ohněm.
Spálené části samozřejmě odstraňte.
Abyste se vyhnuli tvorbě látek, které způsobují rakovinu, je dobré maso často otáčet.
Americký institut pro výzkum rakoviny tvrdí, že marinování masa v bylinkách a koření může rovněž pomoci snížit tvorbu karcinogenů během grilování.
Byliny
Bylinky nejen že dodávají chuť a barvu našemu jídlu, ale mají také vynikající léčivé účinky.
Podle nedávných studií hrají bylinky významnou roli i v možnostech prevence rakoviny.
Například experti z Amerického institutu pro výzkum rakoviny tvrdí, že rozmarýn obsahuje látku známou jako karnosol, která dokáže zamezit růstu rakovinných nádorů.
Ovoce a zelenina
Ovoce a zeleninu jezte i se slupkou, protože právě ta obsahuje nejvíce protinádorových látek.
Například pokud jíte jablko i se slupkou, vaše tělo přijme oproti oloupanému jablku až o 75 % více kvercetinu s protirakovinnými účinky.
Příliš dlouhé vaření zeleniny způsobí, že ztratí velké množství vitamínů, které jsou rozpustné ve vodě. Jedná se hlavně o vitamín C, kyselinu listovou a některé další fytonutrienty.
Americký institut pro výzkum rakoviny doporučuje zeleninu raději napařovat, péct nebo osmahnout (na čínský způsob, ne fritovat), abyste uchránili co nejvíce z protinádorových účinků zeleniny.
Pokud opravdu chcete zeleninu vařit, přidejte dostatečné množství vody a vařte jen, dokud zelenina nezměkne.
Je také dobré, když do zeleniny přidáte trochu zdravého tuku, například olivový olej, avokádo, tahini nebo ořechy.
Důvodem je to, že tuk pomáhá tělu absorbovat důležité nutriční látky, jako jsou betakaroten, případně další formy v tuku rozpustných vitamínů A, D, E a K.
Zpracovala: Vylectese.cz
Upozornění: Tento příspěvek v žádném případě nenahrazuje konzultaci ani vyšetření lékařem ve zdravotnickém zařízení. Příspěvky mohou vyjadřovat názory, které se nemusí shodovat s názory redakce.
Dobré ráno.
Nějak postrádám glycinamid.
Proto se peče do 180 celsia, neboť při 200 Celsia vzniká tato 100% rakovinná látka. Info jsem našel před časem v bulvárním Blesku. Je to pravda ?
Dobré dospání …