Jde o vskutku pozoruhodnou potravinu. Obsahuje totiž velké množství velmi prospěšných látek, které mají několik zajímavých účinků na zdraví.
Pokud vám na vašem zdraví opravdu záleží, měli byste vážně pouvažovat nad tím, že ji zařadíte do svého jídelníčku na pravidelné bázi. Vaše tělo vám za to časem bez pochyb poděkuje.
Zdravotní přínosy kysaného zelí
Abychom vás přesvědčili, že konzumace kysaného zelí se vám z dlouhodobého hlediska opravdu vyplatí, zde uvádíme pár jeho účinků pro zdraví.
Přírodní probiotikum
Kysané zelí obsahuje velké množství přírodních a pro střeva prospěšných bakterií, které vznikají během procesu kvašení.
Pokud jste nedávno užívali antibiotika (více ZDE…) nebo pokud máte dlouhodobější potíže s trávením, důvodem může být špatná struktura vaší střevní mikroflóry.
Kysané zelí dokáže v poměrně krátkém čase nastolit rovnováhu střevních bakterií, při které budou převažovat prospěšné bakterie nad škodlivými druhy.
Bohaté na vitamín C
Kysané zelí je extrémně bohaté na vitamín C. V minulosti ho používali námořníci při prevenci kurdějí – onemocnění způsobované dlouhodobým nedostatkem tohoto vitamínu.
Navzdory moderní době, i dnes mnoho lidí trpí chronickým nedostatkem vitamínu C. Málokdy to sice vyústí do kurdějí, ale případy jako krvácející dásně (více ZDE…) jsou stále poměrně častým jevem.
Posiluje kosti
Kysané zelí efektivně posiluje kosti a předchází osteoporóze, protože je velmi bohaté na minerální látky.
Kromě toho obsahuje velmi důležitý vitamín K, který je pro zdraví kostí rozhodující. Podílí se totiž na produkci bílkovin, které mají na starosti rovnováhu kostní mineralizace.
Zlepšuje zdraví srdce
Kysané zelí je také bohaté na vlákninu, která podporuje dobré trávení (více ZDE…) a zpracování živin, čímž zajišťuje zdraví srdce a mozku.
Kromě toho ovlivňuje absorpci cholesterolu do krve. Tímto způsobem udržuje cévy čisté a průchodné, což má vliv na prevenci infarktů a mozkové příhody v důsledku aterosklerózy.
Chrání před rakovinou
Kysané zelí obsahuje isotiokyanát. Jedná se o látku s velmi silným protirakovinným účinkem.
Kromě toho se v něm nachází látka s názvem glukosinolát, který aktivuje přirozené antioxidační enzymy.
V kysaném zelí najdeme i množství flavonoidů, které předchází poškození a zužování cév, a také působí proti rakovinným buňkám.
Zpracovala: Vylectese.cz
Napsat komentář