Existuje limit, v jakém objemu můžete jít za den. Proto je potřeba sestavit si jídelníček tak, abyste zvýšili množství živin, které přijmete.
Nejlepší způsob, jak toho dosáhnout, je konzumovat potraviny, které obsahují největší množství nutričních látek.
V tomto článku vám přinášíme 11 běžných potravin, které mají nejvyšší množství prospěšných výživných látek.
Kromě toho existují i superpotraviny (více ZDE…) s vysokým podílem specifických živin.
Zde je 11 potravin s nejvyšším množstvím živin:
1. Losos
Losos a jiné typy mastných ryb obsahují nejvyšší množství omega 3 mastných kyselin.
Ty jsou extrémně důležité pro optimální fungování našeho organismu. Zlepšují celkové zdraví a snižují riziko mnoha vážných onemocnění.
Ačkoliv losos je známý převážně omega 3 mastnými kyselinami, kromě toho obsahuje vysoké množství jiných živin.
Ve 100 gramech divoce žijícího lososa najdete 2,8 gramu omega 3 mastných kyselin, mnoho vysoce kvalitních živočišných bílkovin, vitamínů a minerálů, včetně hořčíku, draslíku, selenu a všechny vitamíny skupiny B.
Doporučujeme konzumovat mastné ryby alespoň jednou nebo dvakrát týdně, abyste získali všechny omega 3 mastné kyseliny, které vaše tělo (a mozek) zoufale potřebují.
Studie ukázaly, že lidé konzumující mastné ryby, mají nižší riziko onemocnění srdce, demence, deprese (více ZDE…) a celé palety dalších onemocnění.
Měli byste upřednostnit divokého lososa než toho chovaného na farmě. Je nejen chutnější, ale má také lepší poměr omega 3 a 6 mastných kyselin, a pravděpodobně obsahuje menší množství škodlivin.
2. Hlávkové zelí
Mezi listovou zeleninou je hlávkové zelí na čele. Obsahuje vysoké množství vitamínů, minerálů, vlákniny, antioxidantů a bioaktivních látek.
100 gramů hlávkového zelí (více ZDE…) obsahuje:
- 200 % doporučené denní dávky (DDD) vitamínu C
- 300 % DDD vitamínu A (betakarotenu)
- 1000 % DDD vitamínu K1
- velké množství vitamínu B6, draslíku, vápníku, hořčíku, mědi a manganu
Kromě toho vám dodá 2 gramy vlákniny, 3 gramy bílkovin a má pouze 50 kalorií.
Hlávkové zelí může být dokonce zdravější než špenát. I ten je sice velice zdravý, ale hlávkové zelí obsahuje méně oxalátů – látek, které se ve střevech vážou na minerály jako vápník, čímž jim brání v absorpci.
Také obsahuje bioaktivní látky jako isotiokyanáty a indol-3-karbinol, který se ve studiích na zvířatech ukázal jako slibný lék proti rakovině.
3. Mořské řasy
More je plné různých živočichů. Kromě ryb v něm žije i obrovské množství vegetace.
Pod názvem „mořské řasy“ rozumíme tisíce různých druhů rostlin, z nichž některé jsou extrémně výživné.
V mnoha případech jsou mnohem výživnější než pozemské rostliny. Jsou obzvláště bohaté na vápník, železo, hořčík a mangan.
Najdete v nich biologicky aktivní látky jako fykokyaniny a karotenoidy. Jde o antioxidanty s mocnými protizánětlivými účinky.
Nicméně důvod, proč jsou natolik prospěšné pro zdraví, je jejich obsah jódu – minerálu, který je potřebný pro tvorbu hormonů štítné žlázy (ale i hormonů jiných orgánů).
Pokud se vám protiví chuť mořských řas, dají se konzumovat i ve formě doplňku stravy. Sušený kelp v tabletách je poměrně levný a plný jódu (více ZDE…).
4. Česnek
Česnek je opravdu jedinečná rostlina. Nejenže jídlu dodá výjimečnou chuť, ale také je neskutečně výživný.
Obsahuje mnoho vitamínu C, B1, B6, vápníku, draslíku, mědi, manganu a selenu.
Nicméně obsahuje i jednu neskutečně důležitou nutriční látku zvanou alicin.
Existuje mnoho studii o zdravotních přínosech alicinu a česneku jako takového. Prokazatelně snižuje krevní tlak, hladinu špatného LDL cholesterolu a současně zvyšuje hladinu toho dobrého. To přispívá ke snižování rizika rozvoje onemocnění srdce (více ZDE…).
Kromě toho lidé, kteří jedí hodně česneku, mají nižší šanci vzniku několika druhů rakovin, zvláště rakoviny tlustého střeva a žaludku.
Česnek je samozřejmě účinný zabiják plísní a bakterií.
5. Lastury
Ze všech mořských živočichů jsou mlži zřejmě nejvíce výživní. Běžně se konzumují škeble, ústřice a různé druhy mušlí.
Ulity jsou vůbec nejlepším přírodním zdrojem vitamínu B12. Jen 100 gramů poskytne 16násobek doporučené denní dávky! Jsou plné různých výživných látek, včetně vitamínu C, vitamínů skupiny B, draslíku, selenu a železa.
Ústřice jsou také neskutečně výživné. 100 gramů ústřic vám poskytne šestinásobně vyšší doporučenou denní dávku zinku, dvojnásobně vyšší doporučenou denní dávku mědi a samozřejmě vysoké množství vitamínu B12, D a dalších.
Navzdory jejich výživové hodnotě je dnes lidé konzumují jen zběžně, ačkoliv splňují požadavky pro vegetariány a vegany, neboť tyto živočichy nemají vědomí.
6. Brambory
Jedna velká brambora má v sobě hodně draslíku, hořčíku, železa, mědi a manganu. Také je bohatá na vitamín C a vitamíny skupiny B.
Brambory jsou skutečně perfektní světovou potravinou. Obsahují malé množství téměř každé nutriční látky, kterou potřebujeme.
Víte, že: alergie, časté rýmy, angíny, ucpaný nos mohou mít jednoho společného jmenovatele? Více se dozvíte TADY...
Existují dokonce zprávy o lidech, co přežili na čistě bramborové stravě během dlouhé doby.
Jsou také jednou z nejvíce zasycujících potravin, které existují.
Když výzkumníci porovnávali míru zasycení různých potravin, vařené brambory byly na tom lépe než jakákoliv jiná potravina.
Když je vaříte a necháte vychladnout, vytvoří se v nich velké množství odolného škrobu. Ten se v mnoha věcech podobá vláknině a má mnohé silné účinky na zdraví.
Zjistěte, jaké úžasné zdravotní přínosy mají fialové brambory, o nichž jsme psali v tomto článku.
7. Játra
Moderní lidé, včetně našich předků, konzumovali zvířata po miliony let.
Nicméně v prehistorických časech jsme nekonzumovali jen svalstvo, jak to děláme dnes. V porovnání s ostatními orgány je klasické maso (svalovina) nutričně chudé.
Existují dokonce zprávy, že moderní lidé-lovci selektivně konzumovali orgány a svalovým masem krmili psi.
Ze všech orgánů mají játra nejvyšší nutriční hodnotu.
Kromě mnoha metabolických funkcí mají ještě jednu důležitou roli – slouží jako zásobárna potřebných živin.
100 gramů jater obsahuje:
- 1176 % doporučené denní dávky vitamínu B12
- přes 50 % vitamínu B6, B5, niacinu a kyseliny listové
- 201 % vitamínu B2
- 634 % vitamínu A
- 714 % mědi
- přes 30 % železa, fosforu, zinku a selenu
- 29 gramů vysoce kvalitní živočišné bílkoviny
Konzumace jater jednou za týden je dobrý způsob, jak si zajistit dostatek těchto důležitých živin.
8. Sardinky
Sardinky jsou malé mastné ryby, které mohou být konzumovány vcelku, včetně kostí, kůže, orgánů, mozku a všeho ostatního.
Jelikož vnitřní orgány jsou obvykle nejvýživnější části živočichů, není divu, že sardinky jsou nutričně velmi bohaté.
Obsahují malé množství každé výživné látky, které tělo potřebuje. Z výživového hlediska mají velmi blízko k dokonalé potravině.
Podobně jako jiné mastné ryby i ony obsahují velké množství omega 3 mastných kyselin.
9. Borůvky
Když přijde řeč na nutriční hodnoty ovoce, borůvky (více ZDE…) jsou na prvním místě.
Ačkoliv nejsou tak bohaté na vitamíny a minerály jako zelenina (v přepočtu na kalorie), mají vysoký obsah antioxidantů.
Jsou plné silných antioxidantů jako anthokyaniny a flavonoidy, z nichž některé dokážou překonat mozkově-krevní bariéru a chránit mozek před poškozením.
Bylo provedeno několik studií s borůvkami. Jedná z nich poukázala na zlepšení paměti u starších lidí.
Jiná zase poukázala na jejich schopnost snížit krevní tlak a hladinu špatného LDL cholesterolu v krvi u obézních lidí. Dokonce se prokázal jejich potenciál při potlačování rakoviny.
10. Vaječné žloutky
Vajíčka a vaječné žloutky byly dlouhá desetiletí neprávem démonizovány.
Poslední výzkum však ukázal, že cholesterolu ve stravě se netřeba obávat, protože nezvyšuje „špatný“ cholesterol v krvi.
Pokud se podíváme na vaječný žloutek, zůstaneme stát před nejvýživnější potravinou na této planetě. Vejce (více ZDE…) jsou tak výživná, že se jim nejednou říká „přírodní multivitamin“. Obsahují vitamíny, minerály a jiné výživné látky.
Jsou bohatá na lutein a zeaxantin – antioxidanty, které chrání oči a snižují riziko vzniku katarakty anebo degenerací očního pozadí.
Obsahují také cholin, výživu pro mozek, jehož má nedostatek až 90 % populace.
Vejce v sobě mají kvalitní bílkoviny a zdravé tuky. Pár studii dokázalo, že pomáhají i při hubnutí.
Je to vskutku úžasná potravina a žloutek je ta část, kde se nachází většina živin. Pokud ho vyhodíte, uděláte to nejhorší, co jste kdy udělali.
11. Hořká čokoláda
Seznam našich 11 potravin uzavíráme hořkou čokoládou. Obsahuje mnoho kakaa, které je jednou z nejvýživnějších potravin na světě.
Také obsahuje vlákninu, železo, hořčík, měď a mangan. Největším přínosem kakaa je však úžasná paleta antioxidantů.
Jedna studie dokonce ukázala, že kakao je mnohem účinnější než všechny ostatní potraviny, včetně borůvek a tropického bobulového ovoce accai.
Mezi významné zdravotní přínosy kakaa a hořké čokolády patří:
- podpora prokrvení
- snižování krevního tlaku
- snižování úrovně špatného LDL cholesterolu v krvi
- zlepšená činnost mozku
Jedna studie odhalila, že lidé, kteří konzumují hořkou čokoládu 5x týdně, mají až o 57 % nižší riziko onemocnění srdce.
Ujistěte se, že konzumujete čokoládu s alespoň 70% obsahem kakaa. Nejlepší je čokoláda s 85% obsahem kakaa a více.
Pravidelná konzumace alespoň malého množství hořké čokolády je jedním z nejlepších způsobů, jak svému tělu dodat potřebné antioxidanty.
Zdroj: healthline.com, Zpracovala: Vylectese.cz
Upozornění: Tento příspěvek v žádném případě nenahrazuje konzultaci ani vyšetření lékařem ve zdravotnickém zařízení. Příspěvky mohou vyjadřovat názory, které se nemusí shodovat s názory redakce.
Napsat komentář