Slinivka je umístěna pod žaludkem a hraje velmi důležitou roli v našem zdraví.
Pankreatické enzymy napomáhají nejen trávení potravy a její absorpci, ale plní také další funkce, například se podílejí na potlačování zánětů, rozkládání odumřelých tkání, vyplavování toxinů z těla nebo regulaci hojících procesů.
Kromě toho hrají významnou roli při konverzi složek potravy na palivo pro buňky a následné tvorbě energie.
Jak vidíte, bez správné činnosti slinivky je nemožné udržet si dobré zdraví.
V dnešním článku vám proto prozradíme, které potraviny podporují tvorbu pankreatických enzymů a mají léčivé účinky na tento orgán.
1. Houby
Podle studie provedené Laboratoří experimentální onkologie při Univerzitě v Indianě byl přípravek vyrobený z houby rostoucí na borovici zvané Pori Cocos schopný zablokovat MMP gen.
Uvedený gen se často spojuje s rozvojem rakoviny slinivky.
2. Třešně
Třešně představují bohatý zdroj antioxidantů a perilyl alkoholu, což je látka, u které byl prokázaný účinek v prevenci rakoviny slinivky.
Když kupujete třešně, měli byste upřednostnit bio kvalitu nebo alespoň takové, které nebyly postřikovány, abyste se vyhnuli pesticidům a dalším škodlivým chemikáliím.
3. Česnek
Česnek (více ZDE…) patří do čeledi amarylkovité, kam patří i pórek, cibule, šalotka, pažitka nebo pískavice řecké seno.
Tyto rostliny obsahují arginin (aminokyselina), selen, oligosacharidy a flavonoidy.
Všechny tyto složky se ukázaly jako účinné v boji proti rakovině slinivky.
4. Kurkuma
Kurkuma patří mezi další potraviny s prokázaným protirakovinným účinkem, včetně rakoviny slinivky. Proto se jejím léčivým účinkům věnujeme i na naší stránce.
Zjistilo se, že kurkuma obsahuje látku, která dokáže identifikovat rakovinné buňky na základě jejich změněné struktury.
Následně v nich vyvolá apoptózu, tedy řízenou sebevraždu, přičemž nepoškozuje zdravé buňky.
NÁŠ TIP: Celý svět čeká na vakcínu proti koronaviru, aby mohli dospělí i děti bez obav chodit do společnosti. Víte, že se proti němu můžete chránit už teď? A navíc zcela přírodně? Čtěte VÍCE
Pro zvýšený účinek kurkumy ji zkombinujte s pepřem.
5. Tofu
Tofu je výborným zdrojem bílkovin a obsahuje málo tuků.
Bílkoviny jsou nezbytné pro obnovu nejen svalů, ale také všech vnitřních orgánů. Avšak nadbytek bílkovin může poškodit slinivku.
Tofu najdeme v různých příchutích a různých formách. Můžete ho přidat do téměř jakéhokoliv orientálního jídla připravovaného v čínském woku.
Případně pokud jste vegetariáni (více ZDE…), můžete ho smíchat s arašídovým máslem a tmavou čokoládou. Vyrobíte si tak chutný dezert plný výživných látek.
6. Jogurt
Jogurty obsahují živé probiotické kultury, které pomáhají tělu v boji proti infekcím.
Kromě toho výrazně napomáhají trávení spolu s pankreatickými enzymy.
Nejlepší jsou čisté, nedochucované a neslazené jogurty. Pro zdraví slinivky jsou vhodnější spíše nízkotučné nebo polotučné jogurty než plnotučné.
7. Červené hrozny
Červené hrozny jsou bohaté na důležitý antioxidant s názvem resveratrol. Za úvahu proto stojí pouvažovat nad pravidelnou konzumací červeného vína.
Pokud však nemáte rádi alkohol, jezte čerstvé červené hrozny, kterých slupka obsahuje tento antioxidant (více ZDE…).
Případně ho můžete užívat i ve formě doplňku stravy.
8. Špenát
Medicínští experti z německého Institutu of Human Nutrition Potsdam-Rehbruecke tvrdí, že nejlepší možnost, jak chránit slinivku a snížit riziko rakoviny, je konzumovat hodně špenátu.
Kromě něho v úvahu přichází i jiná listová zelenina, jako například salát, hořčičné listy nebo mangold.
Všechny totiž obsahují vitamíny skupiny B a železo, což jsou důležité látky pro zdraví slinivky.
Zdroj: naturalnewsblogs.com, Zpracovala: Vylectese.cz
Upozornění: Tento příspěvek v žádném případě nenahrazuje konzultaci ani vyšetření lékařem ve zdravotnickém zařízení. Příspěvky mohou vyjadřovat názory, které se nemusí shodovat s názory redakce.
Napsat komentář