Každý z nás miluje, pokud si nemusíme pokaždé vařit nové jídlo, ale jednoduše si ohřejeme a zkonzumujeme jídlo z předešlého dne. Ohřívání samo o sobě škodlivé není.
Existují však potraviny, které byste nikdy neměli ohřívat. V opačném případě můžete ohrozit své zdraví.
Potraviny rozlišujeme na takové, které mohou být ohřáté vícekrát, ale i takové, které byste nikdy neměli ohřívat opakovaně.
Konzumace některých zbytků jídla může totiž vážně poškodit vaše zdraví. Proto se ujistěte, že se budete vyhýbat ohřívání následujících čtyř potravin.
1. Zelenina
Nesprávné uskladňování zeleniny nebo její ohřívání je nejen nebezpečné, ale může být dokonce smrtelné.
Podle Centra pro bezpečnost potravin by měly být zbytky zeleniny vždy skladovány při teplotě 4 °C.
Pokud je plánujete uskladnit na delší dobu, raději je zamrazte.
Špenát, červená řepa, hlávkový salát a celer obsahují vysoké množství dusičnanů, které se mohou hromadit, pokud je zelenina vystavena pokojové teplotě. To pak způsobuje četné problémy.
Podle studií oxid dusnatý může vyvolat methemoglobinémii u dětí. Jde o vzácnou krevní poruchu, jež způsobuje příznaky jako jsou křeče, dušnost a únava.
2. Rostlinný olej
Ohřívání jídla připraveného na rostlinném oleji je velmi nebezpečné a je spojováno se zvýšeným rizikem srdečních onemocnění, mrtvice a rakoviny.
Podle nedávných studií se ohříváním polynenasycených tuků, které obsahují kyselinu linolovou (slunečnicový olej, kukuřičný a řepkový olej), uvolňuje 4-Hydroxynonenal.
Je to toxin pocházející z mastných kyselin a může vážně poškodit vaše zdraví.
Tato toxická sloučenina je spojována s onemocněním srdce, problémy s játry, Alzheimerovou chorobou, Huntingtonovou chorobou a s některými typy rakoviny.
Rostlinné oleje jsou určeny na jedno použití a v žádném případě byste je neměli zahřívat zpět do bodu varu.
3. Kuřecí maso
Kuřecí maso obsahuje vysoké množství bílkovin. Pokud ho ohříváte podruhé, jeho složení se mění a stává se pro člověka nebezpečným.
Ohřívání kuřecího masa je povoleno pouze výjimečně. Navíc musíte při ohřívání zajistit, aby se maso ohřálo rovnoměrně a na vysokou teplotu.
Uvedené pravidlo je zvláště důležité, pokud používáte mikrovlnnou troubu, která někdy nezahřeje maso rovnoměrně.
Už samotné používání mikrovlnné trouby je problematické, protože mnohé studie poukazují na nevhodné změny ve struktuře ohřívaných potravin.
Také byste měli vědět, že kuřecí maso můžete konzumovat po dobu pouze 2 dnů od prvního uvaření a nikdy ne více.
4. Rýže
Rýže by měla být řádně uskladněna, pokud chcete zůstat zdraví.
Agentura pro standardy potravin uvádí, že syrová rýže obsahuje škodlivé bakterie a spory odolné vůči teplu.
V případě, že rýži uskladňujete při pokojové teplotě, se mohou tyto bakterie začít množit a způsobit vám četné zažívací problémy.
Patogenní bakterie často dokonce přežijí i ohřívání, což je důvod, proč odborníci doporučují všechny druhy rýže dojíst neprodleně po prvním uvaření.
Pokud vám rýže zbude, nedávejte ji do chladničky, ale ji raději zamrazte.
Zdroj: healthylifevision.com, Zpracovala: Vylectese.cz
Napsat komentář