Kefír z kokosové šťávy je velmi bohatý na minerály, vitamíny a elektrolyty. Obsahuje převážně vitaminy K, C, E, A, B6, kyselinu listovou, betakaroten, niacin, riboflavin a tiamin.
Jde o extrémně zdravý probiotický nápoj, dokonce ještě zdravější než běžný kefír, protože neobsahuje žádnou laktózu nebo kasein (mléčnou bílkovinu).
Jde totiž o poměrně problematické látky všech mléčných výrobků. Tento kefír má schopnost výrazně zlepšit funkce vašeho trávicího systému.
Konzumace kefíru z kokosové šťávy nabízí i další zdravotní přínosy:
- zlepšuje hydrataci pokožky
- má vysoký obsah minerálů, jako jsou draslík, hořčík či přírodní sodík, zlepšuje trávení
- zmírňuje předmenstruační potíže
- posiluje imunitu
- usmrcuje patogenní kvasinky (více ZDE…)
- odstraňuje žádostivost po cukru a sladkostech
Kefír si můžete připravit třemi způsoby.
Prvním způsobem je použití kefírových zrn, druhým je použití existujícího kefíru jako startovací kultury nebo přímé nasazení kefírových bakterií.
Ingredience
Pro výrobu našeho kefíru budete potřebovat tyto ingredience:
- 5 polévkových lžic kefírových zrníček
- 7 sklenic (1,5 litru) kokosové šťávy
- 1 paličku cejlonské skořice (více ZDE…)
Způsob přípravy
1. Nalijte kokosovou šťávu do velké skleněné nádoby (například do zavařovací sklenice).
2. Přidejte kefírová zrníčka a paličku skořice, a poté sklenici volně překryjte víkem nebo látkou, kterou upevníte gumičkou.
3. Nechte stát při pokojové teplotě 48 hodin, ale ne déle.
4. Pokud jste použili víko, ujistěte se, že je zajištěný volný průchod vzduchu, jinak by fermentační plyny mohly způsobit prasknutí skla.
5. Fermentovaný kefír získá světlejší barvu a kefírová zrna by měla vyplavat na hladinu.
6. V tomto případě zrna odeberte a použijte k výrobě nového kefíru.
Takto připravený kokosový kefír skladujte v lednici a zkonzumujte do sedmi dnů.
Dobrou chuť a na zdraví!
Zpracovala: Vylectese.cz
kde sezenu kefirova zrnicka
Dobrý den, kefírová zrníčka lze koupit přes internet. Nabízejí je různé e-shopy či prodejci. Zde můžete najít kvalitní kokosové kefíry a jogurty, případně probiotika na výrobu vlastních jogurtů: https://www.wildandcoco.com/jogurt?currency=EUR
Kefírová zrníčka nabízí také slovenský e-shop: https://letti.sk/domu/511-kultury-na-mliecny-kefir
Přejeme hodně zdraví!