Většina lidí nikdy neslyšela o tomto vitamínu. Je vzácný v západní stravě a nezískal si velkou pozornost mainstreamových médií.
Avšak tato silná výživná látka hraje klíčovou roli v mnoha zdravotních aspektech. Ve skutečnosti může být jen „chybějícím článkem“ mezi stravou a několika smrtelnými nemocemi.
Co je vitamín K
Tento vitamín byl objeven v roce 1929 jako základní živina pro srážlivost krve. Poprvé se o něm zmínili v německém vědeckém časopise, ve kterém ho uvedli pod názvem „koagulationsvitamin“. Je to místo, ze kterého vitamín K přichází.
Objevil ho také legendární zubař Weston Price, který cestoval po světě na počátku 20. století a zkoumal vztah mezi stravou a zdravotními problémy u různých populací.
Zjistil, že neprůmyslná strava byla dobrá v některých neurčených živinách, které lidem poskytovaly ochranu proti zubnímu kazu a chronickými onemocněními. Odkazoval se na tuto záhadnou živinu jako Aktivátor X, ale nevěřil, že by to mohl být vitamín K2.
Existují dvě hlavní formy vitamínu K, a to K1 (fylochinon), nacházející se v rostlinných potravinách, jako je listová zelenina, a vitamín K2 (menachinon), vyskytující se v potravinách živočišného původu a ve fermentovaných potravinách.
Vitamín K2 můžeme rozdělit do několika podtypů, ale nejdůležitější z nich jsou MK-4 a MK-7.
Jak vitamíny K1 a K2 účinkují
Vápník je neuvěřitelně důležitý minerál.
Je to víc než jen stavební materiál pro kosti a zuby, hraje klíčovou roli ve všech druzích biologických procesů.
Hlavní funkcí vitamínu K je modifikace bílkovin za účelem dosažení požadované schopnosti vázat vápník. Tímto způsobem aktivuje vlastnosti bílkovin vázajících vápník.
Nicméně role vitamínů K1 a K2 jsou zcela odlišné a mnozí se domnívají, že by měly být klasifikovány jako zcela samostatné živiny.
Vitamín K1 se používá při aktivaci bílkovin vázajících vápník v játrech, které se podílejí na srážení krve, a vitamín K2 se používá při aktivaci bílkovin, které řídí vápník v těle.
Vitamín K2 může předcházet onemocnění srdce
Vápník nahromaděný v cévách kolem srdce představuje obrovský rizikový faktor pro onemocnění srdce. Z tohoto důvodu cokoliv, co může snížit tuto akumulaci vápníku, může pomoci zabránit onemocnění srdce.
Rotterdamská studie odhalila, že ti, kteří měli nejvyšší příjem vitamínu K2, měli o 52 % menší pravděpodobnost vzniku kalcifikace cév a o 57 % menší riziko úmrtí na srdeční onemocnění po dobu více než 7 až 10 let.
Jiná studie, zahrnující 16 057 žen, zjistila, že účastníci s nejvyšším příjmem vitamínu K2, měli mnohem nižší riziko vzniku srdečních onemocnění. Na každých 10 mikrogramů K2 spotřebovaných za den se riziko srdečních onemocnění snížilo o 9 %. Vitamín K1 neměl žádný vliv na žádnou z těchto studií.
Avšak mějte na paměti, že uvedené studie jsou tzv. pozorovací, což znamená, že nemohou prokázat příčinnou souvislost. Bohužel jen málo provedených studií používalo vitamín K1, který se zdá být neúčinný. Zoufale potřebujeme některé dlouhodobě kontrolované studie na vitamín K2 a srdeční onemocnění.
Existuje velká pravděpodobnost biologického mechanismu pro jeho účinnost a silná korelace v pozorovacích studiích.
Důležitost této skutečnosti nelze podceňovat… kardiovaskulární onemocnění jsou celosvětově nejčastější příčinou smrti. V roce 2012 v důsledku těchto onemocnění zemřelo 14 milionů lidí.
Vitamín K2 zlepšuje zdraví kostí a snižuje riziko osteoporózy
Osteoporóza (v překladu „porézní“ kosti) představuje běžný problém v západních zemích. Je zvláště častá u starších žen a výrazně zvyšuje riziko zlomenin.
Jak bylo uvedeno výše, vitamín K2 hraje klíčovou roli v metabolismu vápníku, hlavního minerálu nacházejícího se v kostech. Vitamín K2 aktivuje činnost vápníku dvou bílkovin s názvem MGP (Matrix gla protein) a osteokalcin, které pomáhají vytvářet a chránit kosti.
Zajímavé je, že existuje dost důkazů z kontrolovaných studií, které poukazují na velké výhody vitamínu K2 pro zdraví kostí.
Tříletá studie, zahrnující 244 žen po menopauze, zjistila, že ty ženy, které užívaly výživové doplňky vitamínu K2, měly mnohem menší pokles hustoty kostního materiálu v souvislosti s věkem.
Víte, že: tělo zdravého člověka se detoxikuje přirozeně? Pomozte mu dosáhnout jeho maxima. Řešení naleznete TADY...
Dlouhodobé studie u japonských žen dosáhly podobných výsledků, ačkoli tyto studie používaly velmi vysoké dávky vitamínu K2.
Ze 13 studií pouze jedna neprokázala významné zlepšení. Sedm z těchto studií hlásilo, že vitamín K2 snížil riziko zlomenin páteře o 60 %, zlomenin kyčlí o 77 % a veškerých zlomenin o 81 %.
V souladu s těmito zjištěními Japonci oficiálně doporučili doplňovat vitamín K při prevenci a léčbě osteoporózy.
Avšak někteří odborníci o tom nejsou přesvědčeni. Dvě studie dospěly k závěru, že neexistuje dost důkazů, aby se vitamín K doporučoval pro tento účel.
Vitamín K2 může zlepšit zdraví zubů
Odborníci uvažují nad tím, že vitamín K2 může mít vliv na zdraví zubů. Avšak nebyla provedena žádná studie u lidí, která by otestovala jeho funkci přímo.
Na základě studií provedených na zvířatech a na základě skutečnosti, že vitamín K2 je důležitý při metabolismu kostí, můžeme předpokládat, že má vliv i na zdraví zubů.
Jednou z hlavních regulačních bílkovin v zubní péči je osteokalcin, stejná bílkovina, která je rozhodující při metabolismu kostí a kterou aktivuje vitamín K2.
Osteokalcin spouští mechanismus, který stimuluje růst nového dentinu, představujícího tkáň pod zubní sklovinou. Důležitou roli při tom hrají i vitamíny A a D, které účinkují spolu s vitamínem K2.
Vitamín K2 může pomoci v boji proti rakovině
Rakovina je nejčastější příčinou úmrtí v západních zemích. I přesto, že moderní medicína objevila mnohé způsoby, jak ji léčit, pořád se objevují nové případy rakoviny.
Proto je hledání účinných preventivních strategií nanejvýš důležité.
Je zajímavé, že byly provedeny některé studie, které zkoumaly souvislost mezi vitamínem K2 a rakovinou. Dvě klinické studie naznačují, že vitamín K2 snižuje recidivu rakoviny jater a prodlužuje dobu přežití.
Pozorovací studie zahrnující 11 000 mužů zjistily, že vysoký příjem vitamínu K2 byl spojován se 63% nižším rizikem pokročilého karcinomu prostaty. Vitamín K1 neměl žádný vliv. Doufejme, že v blízké budoucnosti bude realizovaných více studií na toto téma.
Potraviny bohaté na vitamín K2
Lidé mohou částečně přeměňovat vitamíny K1 a K2 ve svém těle. Je to užitečné, protože množství vitamínu K1 v typické stravě je desetinásobkem vitamínu K2.
Avšak současné důkazy nasvědčují tomu, že proces přeměny je neefektivní, protože mnohem více zdravotních přínosů vitamínu K2 získáme, pokud ho konzumujeme přímo.
Vitamín K2 také vytvářejí střevní bakterie v tlustém střevě a existují určité důkazy o tom, že širokospektrální antibiotika mohou přispívat k nedostatku vitamínu K2.
Bohužel průměrný příjem této důležité živiny je neuvěřitelně nízký v moderní stravě. Vitamín K2 se vyskytuje převážně v potravinách živočišného původu a ve fermentovaných potravinách, které většina lidí moc nekonzumuje.
Mezi bohaté živočišné zdroje patří mléčné výrobky z mléka od volně pasoucích se krav, játra a další orgány, jakož i vaječné žloutky.
Vitamín K je rozpustný v tucích, což znamená, že nízkotučné a libové živočišné produkty ho neobsahují ve vysokém množství.
Živočišné produkty obsahují MK-4 podtyp, zatímco fermentované potraviny, jako jsou zelí, natto a miso, obsahují více podtypů, MK-5 až MK-14.
Pokud jsou tyto potraviny pro vás nedostupné, vhodnou alternativou může být jejich doplnění ve formě výživových doplňků. Zdravotní přínosy vitamínu K2 se zvýší v kombinaci s vitamínem D, protože oba vitamíny mají synergické účinky.
Závěr
V budoucnu budou zapotřebí další studie o účincích vitamínu K2, které by podrobněji prozkoumaly všechny jeho zdravotní přínosy pro lidský organismus.
Mohl by zachránit množství lidských životů.
Zpracovala: Vylectese.cz
Upozornění: Tento příspěvek v žádném případě nenahrazuje konzultaci ani vyšetření lékařem ve zdravotnickém zařízení. Příspěvky mohou vyjadřovat názory, které se nemusí shodovat s názory redakce.
Napsat komentář