Vylectese.cz

  • Kontakt

Tohle jste o brokolici určitě nevěděli!

27.1.2021 by lucie Leave a Comment

Print Friendly, PDF & Email

Tohle jste o brokolici určitě nevěděli!

Brokolice, blízká příbuzná růžičkové kapusty, zelí a květáku, je zřejmě nejznámější díky svým chemoprotektivním vlastnostem.

Je skvělým zdrojem fytonutrientů, glukosinolátů, flavonoidů a dalších pro zdraví prospěšných a protinádorových složek.

Jednou ze složek brokolice, známou svými protinádorovými účinky, je sulforafan, přirozeně se vyskytující organická sloučenina síry.

Studie prokázaly, že sulforafan podporuje normální fungování a dělení buňky, přičemž způsobuje apoptózu (programovanou buněčnou smrt) v tlustém střevě, prostatě, prsu a tabákem způsobených buněk rakoviny plic a snižuje počet rakovinných jaterních nádorů u myší.

Tři porce brokolice týdně mohou snížit vaše riziko rakoviny prostaty o 60 %.

Četné studie také vyzvedly její prospěšné účinky při obezitě, cukrovce 2. typu a onemocnění na steatózu, nealkoholické ztučnění jater. Vědci však nyní stanovili další významný zdravotní přínos této brukve: zdravé střevo.

Naznačují, že brokolice může být velmi nápomocná při léčbě kolitidy a propustného střeva. CBS přinesla tuto zprávu:

„Studie Pennsylvánské státní univerzity provedená na myších zjistila, že jsou mnohem schopnější snášet trávicí problémy než ty, které brokolicovou stravu nepřijímaly.

Vědci dodali, že výsledky by mohly být průlomem pro lidstvo, neboť zažívací problémy mohou údajně vést k dalším závažným problémům.“

Brokolice pomáhá léčit propustné střevo

Při této studii vědci zjistili, že při konzumaci brokolice se vytváří látka zvaná indol-karbazol (ICZ), která příznivě ovlivňuje zdravou rovnováhu nejen ve vašem střevě, ale i ve vašem imunitním systému, neboť spolu úzce souvisí.

V této studii bylo 15 % stravy zvířat zaměněných za syrovou brokolici, což se rovná denní dávce 3,5 šálku brokolice u lidí.

Vědci uznávají, že jde o dost velké množství brokolice, poznamenávají však, že stejné množství ICZ můžete získat z jednoho šálku růžičkové kapusty, který obsahuje třikrát více ICZ než brokolice.

Starší studie potvrdily, že jedním z největších zdravotních přínosů brokolice je její schopnost potlačovat zánět. Dává proto smysl, že stejně prospěšná by byla i při gastrointestinálním zánětu (GI).

Propustné střevo je stav, ke kterému dochází v důsledku vzniku mezer mezi buňkami (enterocyty), vytvářejícími membránový epitel vystýlající stěny vašeho střeva.

Tyto drobounké mezery umožňují látkám, jako jsou nestrávená potrava, bakterie a metabolické odpady, které by měly zůstávat ve vašem trávicím traktu, unikat do krevního řečiště.

Když se naruší celistvost vnitřní výstelky střeva (která umožní toxickým látkám vstoupit do krevního řečiště), tělo zažívá významný nárůst zánětu.

Zmatený může být i váš imunitní systém a může začít útočit na vaše vlastní tělo, jako by to byl nepřítel – což je známkou poruch autoimunity.

Chronický zánět v těle může také přispívat a vést k dalším zdravotním stavům, jako jsou artritida a onemocnění srdce.

Zatímco syndrom propustného střeva přednostně souvisí se zánětlivými střevními onemocněními, jako jsou Crohnova choroba a ulcerózní kolitida (více ZDE…) či celiakie, různé stupně střevní propustnosti vedoucí k široké škále zdravotních příznaků mohou mít i zdraví lidé a toto může být významně ovlivňováno vaší stravou.

Jak brokolice zlepšuje fungování střeva

Klíčovou součástí zdravého střeva je dobře fungující bariéra bránící úniku částeček z intestinálního traktu do vašeho krevního řečiště.

Důležitou roli v udržování dobře fungující bariéry hrají receptory, umístěné na výstelce vašeho střeva, zvané aryl-uhlovodíkové receptory (AHR). Jedním z jejich přednostních úkolů je spustit reakci po zjištění toxinů.

Jak již bylo zmíněno, brokolice a další druhy brukve obsahují glukosinoláty, které se během trávení ve vašem žaludku rozkládají na ICZ a další vedlejší produkty.

Tím, že se ICZ váže na AHR a aktivuje je, pomáhá zlepšovat fungování vaší imunity a zlepšovat rovnováhu mikroflóry ve vašem střevě.

Zánět potlačuje i složka sulforafan, a to tím, že až o 73 % redukuje poškozující formy reaktivního kyslíku (ROS). Sulforafan také stimuluje imunitu, proto brokolice blahodárně ovlivňuje váš imunitní systém několika způsoby.

Zajímavé je, že nadměrná aktivace AHR bude mít opačný, nežádoucí efekt. Podle vědců ve zmíněné studii aktivuje tento receptor dioxin, v tomto případě však výsledná hyperaktivace vyvolává toxicitu.

Její hlavní autor Gary Perdew, profesor zemědělských věd, řekl: „To, co nás zajímalo, je tohle: Uměli bychom lokálně a přirozeně aktivovat receptor na úrovni, která by ve střevě způsobila jen mírnou aktivaci AHR, nezpůsobila by však systémovou aktivaci, která by mohla vést k negativním důsledkům?“


Věděli jste, že nemocná Játra nebolí? Pomozte jim vyléčit se. Více informací naleznete ZDE...
 

Odpověď, jak jste už zřejmě uhodli, je ano, uměli bychom to – prostřednictvím brukve. Důležité je, že brokolice a další druhy brukve bohaté na síru zlepšují i ​​detoxikaci, což je další důležitý faktor ovlivňující vaše zdraví, včetně zdraví vašich střev.

Konkrétně se ukázalo, že výhonky brokolice pomáhají detoxikovat environmentální znečišťující látky, jako je benzen. Jak je uvedeno v knize Nejzdravější jídla světa:

„… sulforafan zvyšuje aktivitu jaterních enzymů v druhé fázi detoxikace. Tyto enzymy… jsou známé svou schopností odstraňovat z těla celou řadu toxických složek, a to nejen mnoho karcinogenů, ale i mnoho poškozujících forem reaktivního kyslíku, obzvláště nepříjemný typ volných radikálů.

Nastartováním těchto důležitých detoxikačních enzymů poskytují složky v košťálové zelenině ochranu před mutací buněk… a před celou řadou dalších škodlivých vlivů, které by jinak tyto toxiny způsobily.“

Důležitost vlákniny pro zdravé fungování střeva

Brokolice a další členové této rodiny jsou také dobrými zdroji vlákniny – další důležité ingredience pro dobré střevní zdraví.

Vláknina pomáhá vyživovat vaši střevní mikroflóru pro posílení vaší imunitní funkce a snižuje riziko zánětlivých onemocnění.

Také aktivuje gen zvaný T-bet, který je nezbytný pro vytváření imunitních buněk ve vnitřní výstelce vašeho trávicího traktu.

Tyto imunitní buňky, nazývané přirozené lymfoidní buňky (ILC), pomáhají v těle udržovat rovnováhu mezi imunitou a zánětem a vytvářejí hormon interleukin-22, pomáhající chránit vaše tělo před patogenními bakteriemi.

ILC dokonce pomáhají řešit kancerózní léze a předcházet rozvoji rakoviny střev a jiných zánětlivých onemocnění.

Jak mít z brokolice největší užitek

Na rozdíl od toho, co si zřejmě myslíte, léčebné vlastnosti zralé brokolice se ve skutečnosti optimalizují vařením.

Důležitá je však přesnost, protože mezi optimálním využitím jejího nutričního obsahu a jeho zničením nadměrným vařením vede jen tenká čára. Uvádím několik tipů a návodů, které vám pomohou získat z vaší brokolice co nejvíce užitku:

1. Dodržujte ideální dobu vaření: výzkum ukazuje, že příprava výhonků zralé brokolice v páře po dobu tří až čtyř minut zvýší obsah dostupného sulforafanu tím, že eliminuje bílkovinu ESP.

Jde o bílkovinu citlivou na teplo, zachycující síru, která vyřazuje z činnosti sulforafan – stále však zachovává enzym myrosinázu, měnící glukorafanin v sulforafan.

To poslední je důležité, neboť bez myrosinázy nemůžete absorbovat sulforafan.

Dávejte pozor, abyste nepřekročili dobu pěti minut, neboť pak začnete přicházet o cenné složky.

Pokud se brokolici rozhodnete vařit, neblanšírujte ji ve vroucí vodě déle než 20 až 30 sekund, a pak ji ponořte do studené vody, abyste zastavili proces vaření.

2. Košťálovou zeleninu konzumujte s práškem z hořčičných semen nebo jiným jídlem bohatým na myrosinázu: Konzumace brukve s jídlem obsahujícím myrosinázu, jako je prášek z hořčičných semen, obsahující zvlášť houževnatou formu myrosinázy, obsah sulforafanu ještě maximalizuje.

Kromě hořčičných semen existují i ​​další alternativy, jako jsou japonská bílá ředkev daikon, křen, rukola či zelí (více ZDE…).

Přidání jídla bohatého na myrosinázu je zvlášť důležité, když brokolici konzumujete syrovou nebo použijete mraženou.

3. Volte vždy čerstvou: v ideálním případě používejte pokaždé, když je to možné, syrovou, čerstvě odtrženou brokolici, neboť ta mražená má sníženou schopnost vytváření sulforafanu.

Je tomu tak proto, že myrosináza se během blanšírování rychle ničí. V prvních deseti dnech po sklizni může brokolice ztratit 80 % svého glukorafaninu – prekurzoru sulforafanu.

4. U receptů vyžadujících delší vaření brokolici před vařením nasekejte a počkejte: Při krájení brukve se aktivuje myrosináza.

Po nakrájení a počkání po dobu asi 40 minut se vytvoří myrosináza, což vám umožní vařit jídlo v rozmezí doporučených tří až čtyř minut při přípravě nad párou, nebo 30 sekund při blanšírování bez rizika ztráty sulforafanu.

Důvodem je, že prekurzor sulforafanu i samotný sulforafan jsou do značné míry odolné vůči teplu. Při vaření se myrosináza ničí, což zabraňuje vytváření sulforafanu.

Tím, že umožníme sulforafanu vytvořit se ještě před jeho vařením, tento sled událostí zmaří. Když například připravujete brokolicovou polévku, syrovou brokolici nejprve promíchejte; vyčkejte 40 minut, dokud se vytvoří sulforafan, a pak ji uvařte.

Autorem článku je Dr. Mercola, Zpracovala: Vylectese.cz



Související články:

  • Při konzumaci brokolice se vyhněte těmto nejčastějším chybám
  • 5 neuvěřitelných zdravotních přínosů zelí
  • Jak bakterie v našem střevě ovlivňují náš mozek a myšlení
  • Kolorektální rakovina: 11 kroků ke snížení rizika onemocnění


Upozornění: Tento příspěvek v žádném případě nenahrazuje konzultaci ani vyšetření lékařem ve zdravotnickém zařízení. Příspěvky mohou vyjadřovat názory, které se nemusí shodovat s názory redakce.

Kategorie: Terapie, Zdravá výživa Značky: brokolice, brukve, detoxikace, imunita, příprava, propustné, střevo, sulforafan, vláknina, zánět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Doporučujeme články:

  • 5 negativních účinků na tělo, když chodíte spát pozdě večer
  • Položte tyto sklenice odpuzující hmyz venku či do pokoje a komáry neuvidíte celé léto
  • S tímto jednoduchým receptem zregenerujete slinivku břišní a předejdete cukrovceS tímto jednoduchým receptem zregenerujete slinivku břišní a předejdete cukrovce
  • Chraňte se před zářením z mobilů pomocí této bylinkyChraňte se před zářením z mobilů pomocí této bylinky

Sledujte nás na Facebooku

Vyhledat

Nejnovější příspěvky

  • Oříšky nejen pro Popelku: Pomohou vám zhubnout, snížit cholesterol či rychle usnoutOříšky nejen pro Popelku: Pomohou vám zhubnout, snížit cholesterol či rychle usnout
  • Posilte svou imunitu pomocí kombuchy (včetně receptu)Posilte svou imunitu pomocí kombuchy (včetně receptu)
  • Nejlepší cvičební sestava, která vám zabere pouhou minutu: Bolest zad zázrakem zmizí!Nejlepší cvičební sestava, která vám zabere pouhou minutu: Bolest zad zázrakem zmizí!
  • Detoxikační koupel chodidel: Jak zbavit tělo toxinů a získat energiiDetoxikační koupel chodidel: Jak zbavit tělo toxinů a získat energii
  • 10 horkých nápojů pro posílení imunity, které bojují proti chřipce a nachlazení10 horkých nápojů pro posílení imunity, které bojují proti chřipce a nachlazení
  • Recept na přírodní deodorant s probiotiky, co opravdu fungujeRecept na přírodní deodorant s probiotiky, co opravdu funguje
  • Recept na léčivou polévku, která vás zahřeje na těle i na dušiRecept na léčivou polévku, která vás zahřeje na těle i na duši
  • 9 způsobů, jak zajistit, aby váš trávicí systém fungoval hladce9 způsobů, jak zajistit, aby váš trávicí systém fungoval hladce

Doporučujeme články:

  • Pěstujte doma tuto pokojovou rostlinu: Přinese vám štěstí i peníze
  • Studie: Domácí čisticí prostředky se vyrovnají 20 vykouřeným cigaretám denněStudie: Domácí čisticí prostředky se vyrovnají 20 vykouřeným cigaretám denně
  • Vojenská metoda, díky které usnete do dvou minutVojenská metoda, díky které usnete do dvou minut
  • Psychická příčina nemocí: Každá emoce je propojena s konkrétními orgány
  • 7 včasných varovných příznaků, že máte co dočinění se špatným člověkem7 včasných varovných příznaků, že máte co dočinění se špatným člověkem
  • Vyberte si model a my vám prozradíme, jak funguje vaše myslVyberte si model a my vám prozradíme, jak funguje vaše mysl

Copyright © 2021 Vylectese.cz · Ochrana osobních údajů (Privacy Policy)

 

Obsah portálu Vylectese.cz je chráněn autorským zákonem. Kopírování, probírání, šíření či jiné zpřístupnění tohoto obsahu, případně jeho části, je bez předcházejícího souhlasu zakázán. V případě dotazů nás kontaktujte.

Pro zkvalitnění služeb využíváme soubory cookies. Používáním této stránky s tím vyjadřujete svůj souhlas. Rozumím Více informací
Privacy & Cookies Policy
Nutné Vždy povoleno