Jediným kritériem, které lidé obvykle mají pro přípravu salátů, je, že suroviny vybírají jen podle chuti. Přesto existují i jiné věci, které je třeba zohlednit.
Některé ingredience se totiž k sobě navzájem v salátu nehodí. A jednou z takových kombinací jsou právě okurky a rajčata.
Proč nikdy nejíst okurky s rajčaty
Každá z těchto potravin má jiný čas potřebný na trávení.
Podle ájurvédy bychom měli znát délku času potřebnou na trávení u každé potraviny a následně spolu konzumovat pouze takové, jejichž čas je podobný.
Pokud najednou sníte potraviny s krátkým i dlouhým časem trávení, potom lehčí potravina opustí žaludek až tehdy, když je ta druhá zcela strávena. Avšak její delší pobyt v žaludku může být pro tělo škodlivý, zejména tehdy, pokud obsahuje cukry.
Ty totiž v žaludku začnou kvasit a kyseliny se následně mohou uvolňovat do střev, případně zpět do jícnu ve formě refluxu, což vyvolá pálení žáhy.
V některých případech může dojít i k mírné otravě z jídla. Vy si tak namísto jeho vychutnání přivodíte pouze potíže.
Navíc takové kvašení cukrů v žaludku často vyvolává tvoření plynů, nadýmání břicha a následné bolesti žaludku i střev.
Okurky a rajčata prostě nejsou kompatibilní potraviny a nikdy by se neměly konzumovat společně.
______________________________________________
Nejprodávanější antiparazitický a protiplísňový čaj s klinicky testovaným složením koupíte zde.
______________________________________________
Další kombinace jídel, které spolu nejezte
Kromě uvedeného příkladu existují i mnohé další nevhodné kombinace potravin. Zde je pár z nich:
1. Ovoce po hlavním jídle
Ovoce obsahuje mnoho cukrů a nemělo by zůstávat v žaludku příliš dlouho. Naopak takové maso nebo jiné bílkoviny potřebují poměrně dlouhou dobu být vystaveny žaludečním kyselinám.
Jedení ovoce po hlavním jídle vyvolá tvorbu „vína“ v žaludku a může vést k žaludečnímu refluxu a dalším trávicím problémům.
Víte, že: alergie, časté rýmy, angíny, ucpaný nos mohou mít jednoho společného jmenovatele? Více se dozvíte TADY...
2. Těstoviny s masem
Těstoviny jsou v podstatě složité sacharidy a podobně jako ovoce by se neměly dlouho zdržovat v žaludku. Totéž platí o pečivu.
Proto kombinace jako dušené maso s kolínky, špagety s masovou omáčkou či obyčejný chléb se šunkou nevyhnutelně povedou ke kvasným procesům v žaludku a následným zažívacím potížím.
3. Maso, vejce a sýr
Sýrovo-šunková omeleta bývá u mnoha lidí oblíbeným jídlem.
Problémem zde však je, že obsahuje až příliš velké množství bílkovin v jedné porci. Zvolte si jen jeden druh bílkoviny v jednom jídle.
4. Chléb nebo těstoviny s pomerančovým džusem
Nikdy nemíchejte pečivo a těstoviny s pomerančovým džusem.
Důvod je ten, že kyseliny v džusu mohou znehodnotit enzymy potřebné ke strávení sacharidů a škrobů v pečivu.
5. Zelenina a sýr
Toto je další špatná kombinace. Její konzumace vám přivodí nadýmání.
6. Červený meloun s jinými druhy melounů
Melouny by se také neměly míchat navzájem, ani s jinými potravinami.
Nejlépe se stráví a vy z nich získáte nejvíce živin tehdy, pokud je budete konzumovat odděleně.
7. Banány a mléko
Mnoho lidí má rádo banány s mlékem, například jako součást ranních cereálií.
Problém je, že taková kombinace výrazně zpomalí vaše trávení.
8. Ovoce a jogurt
Lidé často přidají do své ranní misky jogurtu ovoce. Podobně jako v předešlém případě i zde dojde ke zpomalení trávení a možnému poškození střevní mikroflóry.
Platí to zvláště pro ananas a jogurt. Tato kombinace podporuje tvorbu látek, které mohou způsobovat vážné střevní potíže a bolesti.
Zpracovala: Vylectese.cz ve spolupráci s Dr.Buzgi
Upozornění: Tento příspěvek v žádném případě nenahrazuje konzultaci ani vyšetření lékařem ve zdravotnickém zařízení. Příspěvky mohou vyjadřovat názory, které se nemusí shodovat s názory redakce.
Napsat komentář