Přestože víme, jak nezdravé jsou pro nás zpracované potraviny, nadále zůstávají našimi nejoblíbenějšími.
Nejsou to jen zpracované potraviny, ale také jídla rychlého občerstvení, geneticky modifikované potraviny (GMO) a sladkosti, které významně poškozují naše těla.
Nejhorší na tom je, že si to uvědomujeme, ale nic s tím neděláme.
Lidské tělo je stavěno tak, aby bylo zásadité čili mělo pH vyšší než 7. Naší stravou, životním stylem a zlozvyky však přispíváme k tomu, že pH našich tělesných orgánů se překyseluje.
Výsledkem pak je, že kyselé prostředí oslabuje imunitu a tělo činí náchylnějším k mnoha závažným onemocněním, jako jsou rakovina, cukrovka, obezita a další.
A přitom zdravé potraviny jsou stejně chutné, ne-li ještě chutnější než ty nezdravé.
Zásadité potraviny
Pokud vám záleží na vašem zdraví, pak uděláte cokoliv, abyste ho dosáhli a také abyste si ho dlouhodobě udrželi.
Tímto článkem bychom k tomuto vašemu úsilí rádi přispěli. Nabízíme vám 27 nejzdravějších zásaditých potravin.
Abyste jedli zdravé potraviny, nemusíte být nemocní. Je přece lepší být zdraví, než se snažit vyléčit z nějaké nemoci.
Zahrnutím následujících potravin do jídelníčku dokážete dosáhnout obojího – vyléčit se z mnoha onemocnění a také zůstat zdravými.
1. Mangold – jedná se o jednu z nejzásaditějších potravin, která chrání tělo před viry, bakteriemi a volnými radikály.
2. Meloun – patří mezi výborné čističe těla a jeho pH se pohybuje kolem 8,5. Zařaďte tuto superpotravinu do jídelníčku a vychutnávejte si ji vždy čerstvou. Platí to o všech melounech – žlutých, oranžových, zelených nebo klasických červených.
3. Pohanka – pokud stále ještě konzumujete pšenici, je to zřejmě proto, že jste ještě neobjevili pohanku. Její výživné látky zvyšují energii a udržují pocit zasycení po celý den. Pohanka posílí vaše srdce a udrží optimální zdraví celého kardiovaskulárního systému.
4. Olivový olej – zřejmě jste již slyšeli o zdravotních účincích olivového oleje. Opakování je však matkou moudrosti. Olivový olej obsahuje vyšší množství vitamínu E a mononenasycených mastných kyselin než jakákoliv jiná potravina.
5. Lněná semínka – tato semínka jsou výrazně zásaditá, mají vysoký obsah vlákniny, vitamínu E a také se vyznačují silnými protizánětlivými účinky. Kromě toho se cení i jejich schopnost snižovat návaly horka u žen po menopauze.
6. Avokádo – je plné mononenasycených tuků, které posilují srdce.
7. Banány – výborná superpotravina plná výživných látek. V tomto článku si můžete přečíst, co se stane vašemu tělu, pokud budete jíst 2 banány denně po dobu jednoho měsíce.
8. Bobulové ovoce – jahody, maliny, ostružiny či borůvky obsahují velmi mnoho antioxidantů.
9. Mrkev – má hodně betakarotenu, který zlepšuje zrak.
10. Česnek – silné antibiotikum a výrazná schopnost snižovat krevní tlak.
11. Brokolice – snižuje cholesterol.
12. Hrozny – obsahuje mnoho vitamínů a antioxidantů. Výborné pro pacienty s vysokým krevním tlakem.
13. Ananas – dobrý pro hubnutí, záněty, revma a bolesti kloubů (více ZDE…).
14. Alfa-alfa výhonky – lehce stravitelné a plné enzymů, které obnovují hormonální rovnováhu.
15. Citrony – nejúžasnější zásaditá potravina (ačkoliv chuť má kyselou, v těle působí zásaditě). Předchází chřipce, rýmě a nachlazení.
16. Kadeřávek – silné protirakovinné účinky.
17. Kyselé zelí a ostatní fermentované potraviny – důležitým zdrojem probiotických bakterií pro vaše střeva.
18. Květák – výborná náhrada chleba.
19. Grapefruit – vysoký obsah vitamínů A a C. Dávejte si pozor, může zesilovat účinky některých léků.
20. Mořské řasy – výborný zdroj železa a jódu (více ZDE…). Dobře snižují překyselení těla.
21. Quinoa – reguluje hladinu krevního cukru.
22. Okurka – obsahuje přes 90 % vody. Dodává pokožce zdravý a mladistvý vzhled.
23. Petržel – detoxikuje střeva a ledviny.
24. Mango – Pročišťuje střeva.
25. Špenát – dokonalá zelenina, která obsahuje ohromné množství vitamínů a minerálů.
26. Pomeranče – chrání před nachlazením.
27. Papája – přírodně laxativum. Dobře odstraňuje toxiny z těla.
Zdroj: the-wau.com, Zpracovala: Vylectese.cz
Napsat komentář