Emma Morano se v listopadu 2016 dožila úctyhodných 117 let a stala se tak poslední osobou na Zemi narozenou v 19. století, která byla stále naživu.
V dubnu 2017 bohužel zemřela v tichosti ve svém domě nacházejícím se na severu Itálie.
Jaké bylo její tajemství života, díky kterému přežila tři století? Možná tomu neuvěříte, ale byla jím každodenní konzumace obyčejné potraviny, jako jsou vajíčka.
Když si spočítáme, kolik vajec snědla za celý svůj život, vychází to na více než 100 000!
Příběh Emmy
Emma Morano se narodila 29. listopadu 1899 v italském regionu Piedmont. Překonala mnoho zkoušek, které zahrnovaly násilného manžela nebo smrt jejího malého syna.
Přežila všechny své mladší sourozence, z nichž někteří se dožili více než 100 let.
Za svůj úctyhodný věk Ema vděčí hlavně svému rozhodnutí opustit násilného manžela rok poté, co přišla o svého šestiměsíčního syna.
„Nechtěla jsem, aby nade mnou někdo dominoval,“ uvedla svého času v rozhovoru pro New York Times.
Po tom, co ztratila svou pravou lásku v první světové válce, se ve věku 26 let seznámila se svým mužem. Ten se jí však vyhrožoval smrtí, pokud si ho nevezme za muže.
V roce 1938 se po dlouhých letech konečně odhodlala k rozhodnutí svého muže opustit, ačkoliv oficiálně byli pořád manželé až do jeho smrti v roce 1978.
Už nikdy nevstoupila do vztahu s jiným mužem. Místo toho svůj život věnovala práci až do svých 75 let.
Proč vejce?
Kromě již zmíněného rozchodu s manželem, genetiky či odolnosti, svou dlouhověkost (více ZDE…) připisuje tomu, že během života pravidelně konzumovala vejce.
Když jí bylo 20 let, lékaři jí diagnostikovali anémii, a proto odešla za svým lékařem, který jí doporučil konzumaci tří vajec denně. Od té doby ji zdraví nikdy nezradilo.
Někteří lidé i dnes věří, že vejce obsahují příliš mnoho cholesterolu na to, aby byla prospěšná našemu zdraví.
Nejnovější výzkumy však ukazují, že se mýlí, protože cholesterol ve stravě nemá žádný vliv na hladinu cholesterolu v krvi. Roli zde hraje špatný metabolismus.
Co všechno v sobě skrývají vejce
Vejce patří mezi jednu z nejvýživnějších potravin na světě.
Jedno vejce obsahuje: vitamíny A, B5, B12, B2, B6, B9, A, D, E, K a minerály jako fosfor, selen, vápník, zinek a hořčík (více ZDE…).
Jak vidíte, je jen málo toho, co vejce neobsahují.
Kromě toho mají 77 kalorií, 6 gramů bílkovin a 5 gramů zdravých tuků. Je proto jednoduché nazvat je superpotravinou!
Vejce a cholesterol
Jak jsme již zmínili, lidé se často bojí cholesterolu ve vejcích. To je však velká chyba! Jedno vejce obsahuje zhruba 212 mg cholesterolu, což je asi polovina doporučené denní dávky.
Cholesterol ve stravě však není totéž co cholesterol v krvi. Ten produkují naše játra, a když jíme vejce, produkují ho méně.
Jedna studie ukázala, že v 70 % případů lidí konzumujících vejce, to nemá žádný vliv na celkovou hladinu cholesterolu v krvi.
Právě naopak. Ukázalo se, že vejce zvyšují hladinu dobrého HDL cholesterolu (s vysokou hustotou), čímž snižují riziko srdečního infarktu a mozkové mrtvice.
Vejce, antioxidanty a zrak
Kromě již zmíněných živin jsou extrémně bohatá na dva důležité antioxidanty, které mají velký vliv na zrak a zdraví očí.
Jedná se o lutein a zeaxantin, které obsahuje vaječní žloutek. Jejich hlavním přínosem je, že předcházejí vzniku katarakty a makulární degenerace očí (více ZDE…).
Je vědecky dokázáno, že pouze 1,3 vaječného žloutku denně po dobu 4,5 týdnů zvýší hladinu luteinu v krvi až o 50 % a hladinu zeaxantinu až o 140 %.
Vejce a hubnutí
Vejce jsou nejen zdravá a chutná, ale dopomohou vám také k udržení správné tělesné váhy.
Jedna studie z Rochesterova lékařského univerzitního centra zjistila, že konzumace vajec ke snídani pomáhá omezovat celkový kalorický příjem až o 400 kalorií díky tomu, že člověka dostatečně zasytí.
Kromě toho mají nejen málo kalorií, ale také obsahují mnoho bílkovin, a proto si je klidně můžete dát i během dne, aniž byste se museli obávat kalorií.
V jedné osmitýdenní studii dávali mužům a ženám s nadváhou ke snídani buď dvě vejce, nebo bagety. Skupina konzumující vejce zaznamenala až o 65 % vyšší úbytek na váze, o 34 % menší obvod pasu a o 16 % méně tělesného tuku.
Tajemstvím je fakt, že vejce (více ZDE…) zasytí mnohem rychleji než například pečivo.
Vejce a rakovina
Pokud vás zdravotní přínosy vajec dostatečně nepřesvědčili, máme pro vás další zajímavou informaci.
Jedna studie provedená na univerzitě v Severní Karolíně zjistila, že konzumace vajec snižuje riziko rakoviny prsu u žen až o 24 % kvůli obsahu cholinu ve žloutku.
Jedno vejce obsahuje až 126 mg cholinu, což je přibližně čtvrtina denní doporučené dávky.
Závěr
Pokud tedy chcete být jako Emma Morano a dožít se přes 100 let jako ona, nyní víte, co si udělat zítra k snídani!
Určitě to vyzkoušejte. A o 50 či 100 let později nám dejte vědět, zda jste byli spokojeni.
Zdroj: today.com, Zpracovala: Vylectese.cz
Napsat komentář