Zdrojem olivového oleje jsou olivy, zdrojem arašídového oleje je podzemnice olejná, zdrojem slunečnicového oleje jsou semena slunečnice, zdrojem kokosového oleje jsou kokosové ořechy a zdrojem řepkového oleje jsou semena řepky.
V Česku a na Slovensku se jedná o jeden z nejrozšířenějších a nejčastěji používaných olejů na vaření. Přesto existuje několik dobrých důvodů k tomu, abyste se tomuto oleji vyhýbali.
Šikovnému marketingu a přesvědčivým reklamním kampaním se bohužel podařilo úspěšně přesvědčit miliony lidí po celém světě, že když jde o vaření, řepkový olej je zdravou volbou.
Používá se také v mnoha potravinách a zejména ve věcech, jako jsou margaríny anebo zpracované potraviny.
Zde následují důvody, proč byste se řepkovému oleji měli raději vyhýbat:
1. Insekticidy jsou špatné pro vaše zdraví
Dobře vím, co si zřejmě myslíte: zemědělci po celém světě postřikují plodiny pesticidy, co je tedy na tom, když postřikují i pole s řepkou?
Nuže, v první řadě vám doporučuji, abyste se drželi co nejdál od jakýchkoliv chemicky ošetřených potravin. K tomu však nyní nesměřuji.
Říkám to, že pozoruhodně dobrým pesticidem je i samotný řepkový olej. Je vlastně hlavní ingrediencí mnoha „ne-chemických“ pesticidů.
2. Téměř všechen řepkový olej se vyrábí z geneticky upravených plodin
Geneticky upravené potraviny jsou dnes stejně kontroverzní jako v minulosti. Současná genetická modifikace umožnila zemědělcům dosahovat podstatně vyšší úrody než kdykoliv předtím.
Když vezmeme v úvahu, že světová populace rok od roku roste, mnozí jsou přesvědčeni, že modifikované plodiny (více ZDE…) nám pomohou vyhnout se potenciálnímu nedostatku potravy v budoucnosti. To je však opět sporné.
Ať tak či onak, tím se nebude zabývat, řeknu jen tolik, že dělám všechno, co je v mých silách, abych se vyhnula konzumaci geneticky upravených potravin.
Pro mě je to jeden z důvodů, abych se vyhýbala řepkovému oleji. Více než 90 % veškerého řepkového oleje se vyrábí z geneticky upravených plodin.
Používala bych tedy řepkový olej vyrobený z těch 10 % plodin, které nebyly modifikovány? Určitě ne, to však vysvětlím trochu později, když se podíváme na třetí důvod, proč je nejlepší se tomuto oleji vyhnout.
3. Prodávaný řepkový olej je hydrogenovaný olej
Všechny oleje na vaření, které nejsou „lisovány za studena“ anebo „extra panenské“ oleje, jsou rafinované. K tomuto procesu typicky patří odstraňování klovatiny, bělení a dezodorizace.
Také k němu patří vysoké teploty a použití některých dost nepříjemných chemických látek, z nichž některé jsou možné karcinogeny.
Ačkoliv se rozhodneme chemické látky ignorovat, nemůžeme uniknout faktu, že proces rafinace způsobuje, že z oleje se stává hydrogenovaný olej, který obsahuje trans-mastné kyseliny poškozující zdraví.
Víte, že: nechuť k jídlu, kruhy a váčky pod očima, plíseň na nohou či hemoroidy mohou mít společného jmenovatele? Více se dozvíte TADY...
Shodou okolností jsou trans-mastné kyseliny nesmírně škodlivé pro kardiovaskulární zdraví, způsobují záněty v těle a ty podporují rakovinotvorné procesy.
Dobře, když jsme se nyní podívali na tři důvody, proč se vyhnout řepkovému oleji, pojďme se na něj podívat blíže:
Co je řepkový olej?
Olej, který získáváme ze semen hroznů, je očividně hroznový. Olej, který získáváme z kukuřice, je kukuřičný, takže řepkový určitě pochází ze semen řepky. A je proto zdravý?
Nuže, ne tak docela. V minulosti se nepoužíval v potravinářském průmyslu. Místo toho se používal hlavně jako lubrikant v průmyslovém sektoru.
Časem si však začal nacházet cestu do potravního řetězce lidí.
Nicméně, protože je tak toxický, zasáhl americký Úřad pro kontrolu potravin a léků (FDA) a v roce 1956 ho oficiálně zakázal. Prohlásil totiž, že díky jeho vysoké hladině kyseliny erukové není bezpečný k lidské spotřebě.
Genetická modifikace řepky olejné
V 70. letech minulého století pěstitelé objevili způsob, jak geneticky modifikovat řepku, což jim zase umožnilo vyrábět olej s menším množstvím kyseliny erukové.
Při zmenšeném podílu kyselině erukové se olej považoval za bezpečný k lidské spotřebě a původně se prodával jako „LEAR olej“ (Low Erucic Acid Rape; tedy řepkový s nízkým obsahem kyseliny erukové).
Z marketingových důvodů byl však název později změněn na „řepkový olej“.
Zatímco se podařilo snížit obsah kyseliny erukové pomocí genetické modifikace, zvýšilo se množství kyseliny olejové. To byl další důvod k obavám, neboť kyselina olejová se dává do souvislosti s více zdravotními problémy, jako je:
- zpomalený růst (zakázaná v dětské výživě)
- abnormality krevních destiček
- poškození volnými radikály
- zvýšené riziko vzniku některých druhů rakoviny
Krátký pohled na geneticky modifikované potraviny
V přehledu z roku 2011, sestaveném z 19 různých studií týkajících se savců, kteří byli krmeni geneticky modifikovanou sójou a kukuřicí po dobu 90 dní, se zjistilo, že geneticky upravené potraviny mohou narušovat činnost ledvin a jater (více ZDE…).
Přehled byl zveřejněn v publikaci „Environmental Studies Europe“ a uvádí se v něm, že ve zmíněných testech se funkčnost ledvin snížila až o 43,5 % a činnost jater o 30,8 %.
Opravdu chcete vystavovat své zdraví tomuto druhu rizika?
Jednoduše řečeno, zdravý životní styl a řepkový olej jednoduše nejdou dohromady. Jsou dostupné mnohem lepší možnosti, jako je organický extra panenský olivový olej; organický, za studena lisovaný kokosový olej; máslo nebo přepuštěné máslo ghee pocházející z mléka od volně se pasoucích krav atd.
Závěr
Potřebujete ještě nějaké další důvody k tomu, abyste se vyhýbali řepkovému oleji?
Ručím vám za to, že řepkovému oleji se budete brzy vyhýbat jako čert kříži.
Zdroj: healthnutnews.com, Zpracovala: Vylectese.cz
Upozornění: Tento příspěvek v žádném případě nenahrazuje konzultaci ani vyšetření lékařem ve zdravotnickém zařízení. Příspěvky mohou vyjadřovat názory, které se nemusí shodovat s názory redakce.
proc vam tedy kazdy dietolog poradi na tepelne pouziti repkovy jako nejzdravejsi ?
OK, s článkem souhlasím, ještě v závěru chybí náznak, jaké menší zlo (protože smažení nebude zdravé nikdy) používat… slunečnicový? Díky 🙂
vepřové sádlo nebo kokosový olej
Sháněl jsem majonézu, ale nesehnal jsem žádnou, neboť ve všech byl řepkový olej. Dokonce i v Hypermarketu Globusu v sekci„Zdravý svět“ v regále vegan ji měli se řepkovým olejem a bez vejce.
Kvůli řepkovému oleji jsem přestal jíst cokoliv s majonézou.
Ani slunečnicový olej není, pro vysoký obsah prozánětlivého omega 6, vhodný do majonézy (i celé studené kuchyně) a ani na smažení pro špatný bod přepalu.
V sobotu (23,3.) jsem poprvé smažil řízky na kokosovém oleji. Trochu
drahý, 500 ml za 75 Kč.
Snad použít na majonézu olivový olej?
Gól na závěr: Včera jsem v Lídlu viděl BIO řepkový olej !!!!!!!!!!!!!!!!