Vylectese.cz

  • Domácí cvičení a jóga
  • Bylinky a přírodní preparáty
  • Rychlá pomoc
  • Zdravá výživa
  • Tipy a triky
  • Kontakt

U nás nejpoužívanější olej na vaření obsahuje také nejvíce karcinogenů

25.3.2019 by lucie 5 Comments

Print Friendly, PDF & Email

U nás nejpoužívanější olej na vaření obsahuje také nejvíce karcinogenů

Zdrojem olivového oleje jsou olivy, zdrojem arašídového oleje je podzemnice olejná, zdrojem slunečnicového oleje jsou semena slunečnice, zdrojem kokosového oleje jsou kokosové ořechy a zdrojem řepkového oleje jsou semena řepky.

V Česku a na Slovensku se jedná o jeden z nejrozšířenějších a nejčastěji používaných olejů na vaření. Přesto existuje několik dobrých důvodů k tomu, abyste se tomuto oleji vyhýbali.

Šikovnému marketingu a přesvědčivým reklamním kampaním se bohužel podařilo úspěšně přesvědčit miliony lidí po celém světě, že když jde o vaření, řepkový olej je zdravou volbou.

Používá se také v mnoha potravinách a zejména ve věcech, jako jsou margaríny anebo zpracované potraviny.

Zde následují důvody, proč byste se řepkovému oleji měli raději vyhýbat:

1. Insekticidy jsou špatné pro vaše zdraví

Dobře vím, co si zřejmě myslíte: zemědělci po celém světě postřikují plodiny pesticidy, co je tedy na tom, když postřikují i pole s řepkou?

Nuže, v první řadě vám doporučuji, abyste se drželi co nejdál od jakýchkoliv chemicky ošetřených potravin. K tomu však nyní nesměřuji.

Říkám to, že pozoruhodně dobrým pesticidem je i samotný řepkový olej. Je vlastně hlavní ingrediencí mnoha „ne-chemických“ pesticidů.

2. Téměř všechen řepkový olej se vyrábí z geneticky upravených plodin

Geneticky upravené potraviny jsou dnes stejně kontroverzní jako v minulosti. Současná genetická modifikace umožnila zemědělcům dosahovat podstatně vyšší úrody než kdykoliv předtím.

Když vezmeme v úvahu, že světová populace rok od roku roste, mnozí jsou přesvědčeni, že modifikované plodiny (více ZDE…) nám pomohou vyhnout se potenciálnímu nedostatku potravy v budoucnosti. To je však opět sporné.

Ať tak či onak, tím se nebude zabývat, řeknu jen tolik, že dělám všechno, co je v mých silách, abych se vyhnula konzumaci geneticky upravených potravin.

Pro mě je to jeden z důvodů, abych se vyhýbala řepkovému oleji. Více než 90 % veškerého řepkového oleje se vyrábí z geneticky upravených plodin.

Používala bych tedy řepkový olej vyrobený z těch 10 % plodin, které nebyly modifikovány? Určitě ne, to však vysvětlím trochu později, když se podíváme na třetí důvod, proč je nejlepší se tomuto oleji vyhnout.

3. Prodávaný řepkový olej je hydrogenovaný olej

Všechny oleje na vaření, které nejsou „lisovány za studena“ anebo „extra panenské“ oleje, jsou rafinované. K tomuto procesu typicky patří odstraňování klovatiny, bělení a dezodorizace.

Také k němu patří vysoké teploty a použití některých dost nepříjemných chemických látek, z nichž některé jsou možné karcinogeny.

Ačkoliv se rozhodneme chemické látky ignorovat, nemůžeme uniknout faktu, že proces rafinace způsobuje, že z oleje se stává hydrogenovaný olej, který obsahuje trans-mastné kyseliny poškozující zdraví.

Shodou okolností jsou trans-mastné kyseliny nesmírně škodlivé pro kardiovaskulární zdraví, způsobují záněty v těle a ty podporují rakovinotvorné procesy.

Dobře, když jsme se nyní podívali na tři důvody, proč se vyhnout řepkovému oleji, pojďme se na něj podívat blíže:

Co je řepkový olej?

Olej, který získáváme ze semen hroznů, je očividně hroznový. Olej, který získáváme z kukuřice, je kukuřičný, takže řepkový určitě pochází ze semen řepky. A je proto zdravý?

Nuže, ne tak docela. V minulosti se nepoužíval v potravinářském průmyslu. Místo toho se používal hlavně jako lubrikant v průmyslovém sektoru.

Časem si však začal nacházet cestu do potravního řetězce lidí.

Nicméně, protože je tak toxický, zasáhl americký Úřad pro kontrolu potravin a léků (FDA) a v roce 1956 ho oficiálně zakázal. Prohlásil totiž, že díky jeho vysoké hladině kyseliny erukové není bezpečný k lidské spotřebě.

Genetická modifikace řepky olejné

V 70. letech minulého století pěstitelé objevili způsob, jak geneticky modifikovat řepku, což jim zase umožnilo vyrábět olej s menším množstvím kyseliny erukové.

Při zmenšeném podílu kyselině erukové se olej považoval za bezpečný k lidské spotřebě a původně se prodával jako „LEAR olej“ (Low Erucic Acid Rape; tedy řepkový s nízkým obsahem kyseliny erukové).

Z marketingových důvodů byl však název později změněn na „řepkový olej“.

Zatímco se podařilo snížit obsah kyseliny erukové pomocí genetické modifikace, zvýšilo se množství kyseliny olejové. To byl další důvod k obavám, neboť kyselina olejová se dává do souvislosti s více zdravotními problémy, jako je:

  • zpomalený růst (zakázaná v dětské výživě)
  • abnormality krevních destiček
  • poškození volnými radikály
  • zvýšené riziko vzniku některých druhů rakoviny

Krátký pohled na geneticky modifikované potraviny

V přehledu z roku 2011, sestaveném z 19 různých studií týkajících se savců, kteří byli krmeni geneticky modifikovanou sójou a kukuřicí po dobu 90 dní, se zjistilo, že geneticky upravené potraviny mohou narušovat činnost ledvin a jater (více ZDE…).

Přehled byl zveřejněn v publikaci „Environmental Studies Europe“ a uvádí se v něm, že ve zmíněných testech se funkčnost ledvin snížila až o 43,5 % a činnost jater o 30,8 %.

Opravdu chcete vystavovat své zdraví tomuto druhu rizika?

Jednoduše řečeno, zdravý životní styl a řepkový olej jednoduše nejdou dohromady. Jsou dostupné mnohem lepší možnosti, jako je organický extra panenský olivový olej; organický, za studena lisovaný kokosový olej; máslo nebo přepuštěné máslo ghee pocházející z mléka od volně se pasoucích krav atd.

Závěr

Potřebujete ještě nějaké další důvody k tomu, abyste se vyhýbali řepkovému oleji?

Ručím vám za to, že řepkovému oleji se budete brzy vyhýbat jako čert kříži.

Zdroj: healthnutnews.com, Zpracovala: Vylectese.cz

Kategorie: Zdravá výživa Značky: gmo, hydrogenovaný, karcinogeny, olej, radikály, řepka, rizika, vaření, volné, zánět

Comments

  1. eliska says

    25.3.2019 at 21:10

    proc vam tedy kazdy dietolog poradi na tepelne pouziti repkovy jako nejzdravejsi ?

    Odpovědět
  2. Jindra says

    25.3.2019 at 21:13

    OK, s článkem souhlasím, ještě v závěru chybí náznak, jaké menší zlo (protože smažení nebude zdravé nikdy) používat… slunečnicový? Díky 🙂

    Odpovědět
    • redakce says

      26.3.2019 at 13:22

      vepřové sádlo nebo kokosový olej

      Odpovědět
  3. Pomalý Šíp says

    26.3.2019 at 14:08

    Sháněl jsem majonézu, ale nesehnal jsem žádnou, neboť ve všech byl řepkový olej. Dokonce i v Hypermarketu Globusu v sekci„Zdravý svět“ v regále vegan ji měli se řepkovým olejem a bez vejce.
    Kvůli řepkovému oleji jsem přestal jíst cokoliv s majonézou.

    Ani slunečnicový olej není, pro vysoký obsah prozánětlivého omega 6, vhodný do majonézy (i celé studené kuchyně) a ani na smažení pro špatný bod přepalu.

    V sobotu (23,3.) jsem poprvé smažil řízky na kokosovém oleji. Trochu
    drahý, 500 ml za 75 Kč.

    Snad použít na majonézu olivový olej?

    Gól na závěr: Včera jsem v Lídlu viděl BIO řepkový olej !!!!!!!!!!!!!!!!

    Odpovědět
  4. Petra N. says

    10.7.2021 at 16:41

    Typický americký článek plný nepřesností a zavádějících informací. Za prvé je třeba upozornit, že v 70. letech genové inženýrství nebylo ještě na takové úrovni, aby bylo možno geneticky modifikovat plodiny. Nicméně je pravda, že zrovna konkrétně řepka se šlechtila (i u nás) na nízký obsah kyseliny erukové a glukosinolátů. Ovšem klasickým šlechtěním. Výsledkem je známá řepka „dvounulka“ (ty dvě nuly mají evokovat téměř nulový obsah obou látek, erukové kyseliny i glukosinolátů a tedy bezpečnost lidské spotřeby). Co se týče výživových hodnot, není řepkový olej vůbec špatný, vcelku je i do obsahu a kvality mastných kyselin srovnatelný s olivovým olejem. Mimochodem, to že rostlinné oleje (obecně) obsahují vyšší procento omega 6 mastných kyselin, o kterých se dnes ví, že pokud přímo nezpůsobují záněty cév, tak minimálně k nim přispívají… tak toto (bohužel) platí jak o řepkovém, tak o slunečnicovém a i o olivovém oleji. Nestačí pouze „připlatit si“. Ideální poměr mastných kyselin mají oleje z divoce rostoucích rostlin, které nebyly šlechtěny pro lidskou spotřebu. Nicméně jsou vyloženě nechutné, hořké a docela rychle se kazí. My jsem si olejnaté plodiny vyšlechtili tak, že to dobře chutná, dá se to dobře a relativně dlouho skladovat, čili ekonomicky se taková produkce více vyplácí. Nicméně zdravotní (fyziologické) účinky můžou být v důsledku toho zhoršené, což se samozřejmě předem vědět nemohlo a lidé na to přijdou teprve během desetiletí konzumace nevhodné stravy. Možná jsme to měli nechat na přírodě a používat rovnou to co bylo,…. možná. Kdoví ?

    Odpovědět

Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Doporučujeme články:

  • Sedm jógových pozic pro dobré trávení a zdravá střevaSedm jógových pozic pro dobré trávení a zdravá střeva
  • O čem vypovídá akné na různých částech tělaO čem vypovídá akné na různých částech těla
  • Zázračný bod s názvem „moře energie“: Poznejte výhody jeho dvouminutové masážeZázračný bod s názvem „moře energie“: Poznejte výhody jeho dvouminutové masáže
  • Tato bylinka zlepšuje trávení a působí jako afrodiziakumTato bylinka zlepšuje trávení a působí jako afrodiziakum

Sledujte nás na Facebooku

Vyhledat

Nejnovější příspěvky

  • Sedm jógových pozic pro dobré trávení a zdravá střevaSedm jógových pozic pro dobré trávení a zdravá střeva
  • O čem vypovídá akné na různých částech tělaO čem vypovídá akné na různých částech těla
  • Zázračný bod s názvem „moře energie“: Poznejte výhody jeho dvouminutové masážeZázračný bod s názvem „moře energie“: Poznejte výhody jeho dvouminutové masáže
  • Tato bylinka zlepšuje trávení a působí jako afrodiziakumTato bylinka zlepšuje trávení a působí jako afrodiziakum
  • Suché kartáčování. Pouhých 5 minut masáže prospěje zdraví i kráseSuché kartáčování. Pouhých 5 minut masáže prospěje zdraví i kráse
  • Trápí vás ischias nebo jakákoliv jiná bolest zad? Zkuste cvičení s pěnovým válcemTrápí vás ischias nebo jakákoliv jiná bolest zad? Zkuste cvičení s pěnovým válcem
  • Proti cystám a polypům pomohou bylinky a obkladyProti cystám a polypům pomohou bylinky a obklady
  • Proč jíst špenát? Má příznivý vliv na zdraví i krásuProč jíst špenát? Má příznivý vliv na zdraví i krásu

Doporučujeme články:

  • Sedm jógových pozic pro dobré trávení a zdravá střevaSedm jógových pozic pro dobré trávení a zdravá střeva
  • O čem vypovídá akné na různých částech tělaO čem vypovídá akné na různých částech těla
  • Zázračný bod s názvem „moře energie“: Poznejte výhody jeho dvouminutové masážeZázračný bod s názvem „moře energie“: Poznejte výhody jeho dvouminutové masáže
  • Tato bylinka zlepšuje trávení a působí jako afrodiziakumTato bylinka zlepšuje trávení a působí jako afrodiziakum
  • Suché kartáčování. Pouhých 5 minut masáže prospěje zdraví i kráseSuché kartáčování. Pouhých 5 minut masáže prospěje zdraví i kráse
  • Trápí vás ischias nebo jakákoliv jiná bolest zad? Zkuste cvičení s pěnovým válcemTrápí vás ischias nebo jakákoliv jiná bolest zad? Zkuste cvičení s pěnovým válcem

Copyright © 2022 Vylectese.cz · Ochrana osobních údajů (Privacy Policy)

 

Obsah portálu Vylectese.cz je chráněn autorským zákonem. Kopírování, probírání, šíření či jiné zpřístupnění tohoto obsahu, případně jeho části, je bez předcházejícího souhlasu zakázán. V případě dotazů nás kontaktujte.

Pro zkvalitnění služeb využíváme soubory cookies. Používáním této stránky s tím vyjadřujete svůj souhlas. Rozumím Více informací
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Vždy povoleno
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
ULOŽIT A PŘIJMOUT