Při hledání přírodní látky na efektivní zpomalení ochabování svalů s přibývajícím věkem vědci objevili látku, která přináší velmi slibné výsledky.
Svá zjištění publikovali v nedávném vydání vlivného magazínu Cell Metabolism (Buněčný metabolismus), ve kterém blíže popsali svůj nový objev.
Co zjistili vědci
Vědci zjistili, že látka s názvem kyselina ursolová je nadmíru vhodná pro terapie zaměřené na prevenci a odstraňování průvodních znaků stárnutí, jako jsou ochablé a povislé svaly.
Jedná se o látku, která se ve vysokém množství nachází ve slupce jablek (více ZDE…).
Jak vysvětlují výzkumníci:
„Ochabování a odbourávání svalové hmoty je nejčastějším příznakem stárnutí.
Kvůli němu se natahuje doba hospitalizace starších pacientů, prodlužuje doba rekonvalescence a v některých případech zcela zabrání tomu, aby se pacient dostal z nemocnice domů.
Neví se přesně, proč je to tak, a tudíž na to dosud neexistoval žádný účinný lék.“
Jak látka z jablek brání ochabování svalů
Výzkumníci se nejprve zavázali zjistit, co se děje v stárnoucích a slábnoucích svalech.
Našli 63 genů, které se měnily během držení diety a dalších 29 genů, které mění svou expresi během hladovění nebo při poranění páteře.
NÁŠ TIP: Celý svět čeká na vakcínu proti koronaviru, aby mohli dospělí i děti bez obav chodit do společnosti. Víte, že se proti němu můžete chránit už teď? A navíc zcela přírodně? Čtěte VÍCE
Díky expresi uvedených genů přes 1300 bioaktivních látek vědci došli až ke kyselině ursolové. Ukázalo se, že dokáže napravovat odbourávání svalů.
„Kyselina ursolová je vskutku zajímavá sloučenina,“ tvrdí výzkumníci. „Nejlepší na ní je, že ji dokážeme získat běžně ze stravy jednoduchou konzumací jablek.“
V následující fázi vědci podali kyselinu ursolovou vyhladovělým myším a ukázalo se, že myši ochránila před zeslábnutím a ochabnutím svalů.
Výsledky užívání kyseliny ursolové na lidech
Jelikož byli vědci ochromeni pozitivními výsledky u myší, rozhodli se otestovat účinek kyseliny ursolové na lidech, kterým ji podávali během několika týdnů.
Výsledek? Jejich svaly narostly!
Vědci tento výsledek vysvětlili tak, že kyselina ursolová zlepšuje signalizaci inzulínu ve svalech a také napravuje expresi genů spojených s atrofií svalů.
Kromě toho osoby užívající kyselinu ursolovou se staly štíhlejšími, měly nižší hladinu cukru, cholesterolu a triglyceridů v krvi.
Vědci se proto domnívají, že kyselina ursolová může být přínosná nejen pro zachování svalové hmoty, ale také může přispět k celkovému zlepšení zdravotního stavu člověka.
Závěr
Víme, že pokud člověk konzumuje vyváženou stravu, jakou nás učily jíst naše mámy, má to pro tělo mnoho přínosů.
A zachování svalové hmoty i do vysokého věku je jedním z těchto přínosů.
Zpracovala: Vylectese.cz
Upozornění: Tento příspěvek v žádném případě nenahrazuje konzultaci ani vyšetření lékařem ve zdravotnickém zařízení. Příspěvky mohou vyjadřovat názory, které se nemusí shodovat s názory redakce.
Napsat komentář