Himálajská růžová sůl je nejčistší forma přírodní soli, jakou lidstvo zná. Vznikla totiž v době, kdy ještě neexistovalo průmyslové znečištění způsobené lidskou civilizací.
Solná ložiska se nacházejí hluboko v horských oblastech Himálaje a Pákistánu. Někteří o nich hovoří jako o „růžovém zlatě“. Lidé si tuto sůl odjakživa pochvalovali, hlavně její využití při přípravě jídla.
Když je himálajská sůl vystavena vysoké teplotě, vytváří si speciální povlak, podobně jako hrnce či pánve vyrobené z litiny.
Tato sůl je extrémně bohatá na vápník, železo a dalších 84 stopových prvků. To z ní dělá cenný zdroj minerálů pro lidské tělo.
Zmíněných 84 prvků se přirozeně vyskytuje v lidském těle. To znamená, že její pravidelná konzumace vám dodá všechny minerální látky, které potřebujete.
Stejně obsahuje i poměrně hodně draslíku a hořčíku. Má relativně nízký obsah sodíku (ve srovnání s běžnou solí), což z ní činí skvělou náhradu kuchyňské soli.
Její minerální látky se vyskytují ve formě malých částic, a tak je tělo dokáže snadno absorbovat a metabolizovat.
Proč používat cihly z himálajské soli v kuchyni
Růžová sůl je známá svými léčivými účinky. Na co všechno ji ale můžete použít ve své kuchyni?
1. Růžová himálajská sůl dělá vaše jídlo chutným
Připravte si jídlo s použitím růžové soli a jeho chuť vás ohromí. Můžete ji používat pravidelně.
Takové jídlo už nemusíte pak vůbec dosolovat.
2. Antimikrobiální síla
Himalájské solné cihly jsou nejbezpečnější kuchyňské potřeby, které si můžete obstarat.
Růžová sůl působí jako antimikrobiální činidlo a jeho hlavní funkcí je zničit mikroby a chránit jídlo.
Věděli jste, že: přírodní produkt Virostop ústní a nosní sprej vytváří účinný ochranný film proti koronaviru i proti chřipce na povrchu sliznic horních dýchacích cest? Čtěte VÍCE
3. Odolnost vůči teplotě
Tyto solné cihly dokáží vydržet vysoké teploty. Dá se na nich péct, opékat či grilovat maso i zelenina, podobně jako na BBQ.
Jednoduše položte solnou cihlu na gril nebo váš plynový sporák a vařte na ní jídlo. Není to úžasné?!
Můžete ji také nechat ochladit v lednici a následně na ní servírovat studené pokrmy, u kterých nechcete, aby se na vzduchu rychle ohřály.
Odborníci potvrdili, že himálajské solné cihly dobře fungují při teplotách -17 až 482 °C.
Ale buďte si vědomi toho, že náhlé změny teplot je mohou poškodit. Proto na ně nelijte vodu, když jsou právě rozpálené.
Doporučuje se, aby se před každým použitím nechaly odležet 24 hodin.
4. Vařte na himálajské solné cihle, ale nedávejte ji do trouby
Umístit solnou cihlu na gril nebo plynový sporák je nejlepší způsob, jak ji můžete používat. Nikdy byste ji však neměli dávat do trouby.
Pokud se rozhodnete pro plynový sporák, ztlumte plamen a pak ho postupně zvyšte. Vaše solná cihla dosáhne po půl hodině teploty zhruba 150 °C.
Zahřívejte ji 40 minut před každým použitím. Také po dovaření před čištěním ji nechte dostatečně vychladnout.
Závěr
Pokud se chcete dozvědět více o léčivých účincích růžové soli, přečtěte si náš další článek zde.
Jak vidíte, cihla z himálajské soli je pro vás tou nejlepší volbou pro chutné a zdravé vaření. Pokud ještě žádnou doma nemáte, určitě si ji pořiďte.
Zpracovala: Vylectese.cz
Upozornění: Tento příspěvek v žádném případě nenahrazuje konzultaci ani vyšetření lékařem ve zdravotnickém zařízení. Příspěvky mohou vyjadřovat názory, které se nemusí shodovat s názory redakce.
Tato informace asi nebude od vědců, je to čistě obchodní sdělení, protože už na základní škole nás učili a správně, že Chlorid sodný je jedlá sůl. Divím se tomuto sdělení, že podobná směs těžkých kovů a jiných sloučenin se může vydávat za Nejčistší sůl , ne je to špína a polská posypová sůl je proti tomu křišťálově čistá. Jedlá sůl je průzačná , obvykle krystalická látka a je bílá nebo bezbarvá. Mořská sůl je poměrně velmi znečištěná sůl, ale je v té nejpřirozenější formě jaká se na zemi vyskytuje. Tak nevím zda skutečně tento článek a zejména jeho nadpis má smysl. V Německu i v Polsku si také můžete nakopat nějakou barevnou špínu, ale nemůže to nikdo vydávat za nejčistší sůl s nízkým obsahem sodíku, no to už j e úplná znetvořenina. Pokřivené obchodní sdělení tohoto typu nepatří na seriózní stránky , Šmejdi měli podobné praktiky.