Slyšeli jste již někdy o semenu řepky v souvislosti s olejem? Zřejmě jste slyšeli o olivách a kokosovnících, ale ne o semenech řepky, že ano? To proto, že tato souvislost neexistuje.
Řepkový olej není přírodní olej lisovaný ze semen, ale jde o komerční název obvykle geneticky upravené verze semena řepky (které je toxické).
Proto je opravdu zvláštní, proč tolik obchodů s „přírodními“ potravinami stále používá řepkový olej ve svých hotových jídlech a dalších potravinách (jako je pečené maso, saláty, dresinky a podobně).
Tento olej vytvořil v laboratoři Kanadské univerzity Dr. Baldur Steffanson.
Ten potom, co se jeho nově vytvořené verzi řepkového semene podařilo splnit směrnice FDA (s menším množstvím toxické kyseliny erukové), odešel pracovat do společnosti Calgene (kterou později koupila společnost Monsanto).
Z tohoto důvodu nic takového jako „organický“ anebo „bio“ řepkový olej neexistuje. Samotná surovina, ze které se vyrábí, je obvykle geneticky upravené semeno řepky.
Největší rizika řepkového oleje
Jaká jsou tedy největší zdravotní rizika konzumace potravin s obsahem řepkového oleje?
Podívejme se na několik z nich:
1. Řepka odčerpává vitamín E z těla.
2. Nedávné studie dávají řepkový olej do souvislosti se zvýšeným zánětem a oxidačním stresem.
3. Zvyšuje tuhost membrán, což může spouštět degenerativní onemocnění.
4. Kvůli vysokému obsahu síry olej rychle zatuchne, což může u lidí s bronchiálními anebo astmatickými obtížemi vyvolat alergie a přidružené problémy.
5. Studie na lidech ukázaly, že způsobuje nárůst rakoviny plic a zvyšuje riziko demence.
6. Zvířatům může zkracovat život a snižovat počet krevních destiček.
7. Každodenní konzumace řepkového oleje vám může zvýšit hladinu triglyceridů o více než 40 %.
8. Řepkový olej rychle plesniví a potlačuje činnost enzymů.
9. Otevírá dveře volným radikálům, ničí přírodní antioxidanty a může mít souvislost s rostoucím výskytem mnoha onemocnění.
10. Zkažený olej nezanechává v ústech žádnou pachuť, proto dokážete jen těžko určit, zda nekonzumujete zatuchlou kyselinu erukovou.
Závěr
Když příště navštívíte obchod s potravinami anebo jiné prodejce potravin s obsahem řepkového oleje, dejte si pozor, aby vás nepřesvědčily o tom, že jsou tou nejzdravější volbou ve městě.
Hledejte prodejny s potravinami, které prodávají jídlo s obsahem přírodních olejů (které pocházejí ze skutečné rostliny – olivový, avokádový, sezamový, kokosový).
A nejdůležitější je mít na paměti, že nic takového jako zdravý řepkový olej neexistuje.
Zdroj: newagora.ca, Zpracovala: Vylectese.cz
A já porád řikam, vepřový sádlo je MŇAM 🙂
….komu se zase hodí tento komentář ??? najednou po letech se zjistí, že je škodlivý..nedávno byl škodlivý kokosový ??
Souhlasím s tématem v článku o řepkovém oleji .
Jednu pozitivní vlastnost ale má – používám tento olej v dílně při vrtání ,řezání závitů a pod.
V naší kuchyni tento olej nepoužíváme .