Většina prodávaných doplňků vitamínu C pochází z geneticky modifikovaných plodin. Výrobci na jejich výrobu nejčastěji používají geneticky modifikovanou kukuřici.
Nejde však o přírodní vitamín C, ale o kyselinu askorbovou, která se získává chemickou přeměnou cukru.
Zjistilo se však, že tato kyselá forma vitamínu C prokazatelně ničí prospěšnou střevní mikroflóru, a dokonce může potlačit imunitní systém namísto toho, aby ho posílila.
Přírodní vitamín C totiž není jen kyselina askorbová, ale obsahuje také složky jako askorbáty (vápenatý, sodný, hořečnatý, draselný, zinečnatý a podobně), dále Askorbyl Palmitát či kyselinu D-isoaskorbovou.
Za součást přírodního vitamínu C se často považují i takzvané bioflavodoidy, které zvyšují jeho účinnost v organismu.
Dnes vám prozradíme, jak si takový přírodní, dobře vstřebatelný a biologicky nejaktivnější vitamín C sami vyrobíte.
Hlavní ingredience – pomerančová kůra
Pomerančová kůra, podobně jako například jablečná slupka, obsahuje mnohem vyšší podíl vitamínů než samotná dužina.
Samozřejmě, nebudete jíst přímo kůru, protože ta není příliš chutná. Nejprve ji bude třeba připravit.
Předtím si ale ještě řekneme trochu více o jejích zdravotních přínosech:
- Jeden středně velký pomeranč obsahuje přes 60 flavonoidů a 170 různých fytonutrientů.
- Pomerančová kůra zlepšuje trávení – pomáhá zmírňovat nadýmání, pálení žáhy, zastavuje zvracení a kyselinové říhání.
- Pomerančová kůra podporuje dýchací systém, odstraňuje kašel, a dokonce zlepšuje astma.
- Pomerančová kůra má protizánětlivé a antibakteriální účinky. Esenciální olej d-limonen, obsažený v kůře, má schopnost podporovat činnost jater.
Postup výroby vlastního vitamínu C
Domácí výroba vlastního vitamínu C je extrémně jednoduchá. Postupujte následovně:
1. Vezměte bio pomerančovou kůru a nakrájejte ji na proužky. (Pokud nemáte bio pomeranče, můžete použít i běžné, ale dobře je omyjte – například ve vlažné vodě s octem, abyste z nich odstranili postřikové látky).
2. Nechte nakrájenou kůru vysušit při pokojové teplotě během pár dní, dokud nebude „křupavá“.
3. Suchou pomerančovou kůru rozemelte v jakémkoliv mlýnku (například v kávovém).
4. Užívejte 1 čajovou lžičku denně (buď přímo nebo si ji přidejte do oblíbeného nápoje či smoothie).
5. Prášek uskladňujte ve vzduchotěsné nádobě.
Jedna čajová lžička práškové pomerančové kůry vám dodá více vitamínu C, než vaše tělo denně potřebuje.
Zpracovala: Vylectese.cz
Napsat komentář