Ocet, který lidé znali již 5000 let př. n. l., se původně používal jako konzervant potravin. Časem se zjistilo, že se dá využít i v medicíně, a od roku 1700 ho používali k léčbě téměř všeho – od otravy jedovatým břečťanem přes záškrt až po bolesti břicha a cukrovku.
Zatímco ocet může být vyroben prakticky z jakéhokoliv fermentovaného sacharidu – včetně hroznů, datlí, kokosu, brambor či řepy, nejčastěji se využívá jablečný ocet.
Další zdravý produkt, který nesmí chybět v žádné domácnosti, je olej z černého kmínu (Nigella sativa, černucha setá), uctívaný už od dávných dob pro své léčivé vlastnosti.
Jablečný ocet i olej z černého kmínu –, ba dokonce oba –, můžete použít jako náhradu za jiný ocet či olej a připravit si tak chutný salátový dresing, prospěšný pro zdraví celé rodiny. Nejprve si však řekněme, čím jsou pro nás tyto ingredience užitečné.
Jablečný ocet je našemu zdraví velmi prospěšný
Běžně se jablečný ocet vyrábí dlouhou a pomalou fermentací, která ho činí bohatým na bioaktivní složky jako kyselina octová, kyselina gallová, katechin, epikatechin, kyselina kávová a mnoho dalších; ty mu dávají silné antioxidační, antimikrobiální a další zdraví prospěšné vlastnosti.
„Matka“ octa, aminokyselinová usazenina připomínající pavučinku, která se nachází v nezpracovaném a nefiltrovaném octu, je zárukou, že ocet je vysoké kvality.
Většina výrobců ocet pasterizuje a filtruje, aby předcházela vzniku „matky“, ale právě tento kalný ocet je nejlepší, zejména pokud máte v plánu ho konzumovat.
Džbán nezpracovaného, nefiltrovaného jablečného octa je pro své zdraví prospěšné vlastnosti jedním z nejlevnějších léků, který má všestranné využití.
Doporučujeme mít ho vždy doma. Můžete si také vyrobit domácí jablečný ocet, o čemž jsme psali v tomto článku.
Co vám může konzumace jablečného octa nabídnout? Přečtěte si:
1. Reguluje hladinu krevního cukru v krvi
Ocet je antiglykemický a má příznivý účinek na hladinu cukru v krvi. Pravděpodobně za to vděčíme podílu kyseliny octové, která zabraňuje úplnému trávení komplexních sacharidů.
Další teorie říká, že ocet pomáhá inaktivovat trávicí enzymy, které rozkládají sacharidy na cukr, čímž zpomaluje přeměnu komplexních sacharidů na cukr.
Delší doba získávání cukru z krve zabraňuje prudkému zvýšení jeho hladiny.
Několik studií prokázalo, že ocet má příznivé účinky i při léčbě cukrovky. Jedna studie zjistila, že ocet zvýšil citlivost na inzulín u 19 % jedinců s diabetem 2. typu a u 34 % pacientů s prediabetem.
2. Zdraví pro srdce
Polyfenoly jako kyselina chlorogenová zpomalují oxidaci LDL cholesterolu, zatímco kyselina octová snižuje krevní tlak.
Ukázalo se také, že ocet snižuje hladiny triglyceridů a cholesterolu VLDL (lipoprotein s velmi nízkou hustotou) u zvířat.
3. Kontrola hmotnosti
Ocet může napomoci úbytku hmotnosti zvýšením pocitu sytosti, což je dalším účinkem připisovaným kyselině octové.
Například když dobrovolníci konzumovali malé množství octa spolu s jídlem s vysokým obsahem sacharidů (houska a džus), po zbytek dne zkonzumovali méně jídla.
Snížení příjmu bylo zhruba o 200 až 275 kalorií denně – což může mít za následek měsíční ztrátu hmotnosti o 680 gramů.
4. Ucpané dutiny
Schopnost jablečného octa rozštěpit hlen a snížit jeho obsah v těle může pomoci vyčistit dutiny. Má také antibakteriální vlastnosti, což pomáhá při infekcích. Jak na to:
- Přidejte polovinu až jednu lžičku jablečného octa do šálku teplé, přefiltrované vody. Pořádně promíchejte.
- Pomocí proplachovací konvičky si nalijte roztok do jedné nosní dírky a druhou si zacpěte druhou rukou. Aplikujte postupně do obou dírek.
5. Bolesti hrdla
Antibakteriální účinky jablečného octa nacházejí uplatnění i při bolestivém hrdle. Smíchejte asi třetinu šálku jablečného octa s teplou vodou a kloktejte.
Výborná pomoc při bolestech hrdla je i směs jablečného octa, medu a zázvoru. Úlevu od bolesti krku nabízí i Bonnie K. McMillen, zdravotní sestra z Pittsburské univerzity:
- 1 lžíce jablečného octa
- 2 lžíce vody
- 1 lžíce bio medu (více ZDE…)
- 1/4 lžíce mletého zázvoru
- dobrovolné: 1/4 lžíce kajenského pepře
6. Špatné trávení
Kyselý reflux obvykle vyplývá z nedostatku žaludeční kyseliny. Obsah kyseliny v žaludku můžete jednoduše zvýšit tím, že budete denně užívat 1 lžíci nezpracovaného, nefiltrovaného jablečného octa rozpuštěné ve velké sklenici vody.
Pektin v jablečném octě pomáhá tlumit křeče v břiše. Ke zdravým střevům může dopomoci směs 2 lžic jablečného octa a 1 lžíce bio medu rozpuštěných v šálku teplé vody.
7. Podráždění kůže a bradavice
Jablečný ocet pomáhá i při rozmanitých kožních problémech, od poštípání hmyzem přes otravu jedovatým břečťanem, spálením na slunci až po bradavice.
Můžete jej nanášet přímo na postižené místo, nebo si můžete přidat jeden šálek jablečného octa do koupele.
Na léčbu bradavic si namočte vatový tampónek do octa, přiložte na bradavici a nechte zakryté působit přes noc. Opakujte, dokud bradavice nezmizí.
8. Nárůst energie
Jablečný ocet obsahuje draslík a enzymy, které pomáhají vyvarovat se únavě. Navíc jeho aminokyseliny mohou pomoci předcházet tvorbě kyseliny mléčné v těle, což také pomáhá předejít únavě.
9. Detoxikace a podpora imunity
Studie prokázaly, že jablečný ocet může být prospěšný při detoxikaci jater a pomáhá také vyčistit lymfatický systém (více ZDE…), což přispívá ke zlepšení reakce imunitního systému.
Podle dokumentu The Truth About Cancer (Pravda o rakovině):
„Jablečný ocet je silný antimikrobiální prostředek… Jedna z nejnebezpečnějších bakterií, Mycobacterium tuberculosis, je odolná vůči dezinfekčním prostředkům, ale zjistilo se, že byla usmrcena kyselinou octovou.
Jablečný ocet je výborným přírodním antimikrobiálním posilujícím prostředkem, který zbavuje tělo škodlivých bakterií a poskytuje imunitní podporu, což je zvláště přínosné pro pacienty na imunosupresivní léčbě.“
10. Kandidóza
Přemnožení kvasinek Candidy ve střevech se spojuje s více zdravotními problémy, jako jsou kvasinkové infekce, únava, slabá paměť, deprese, bolesti hlavy a chuť na sladké.
Obvykle se tyto kvasinky přemnoží, když je vaše tělo překyselené z nadměrné konzumace zpracovaných potravin a cukru, nebo pokud ve vašich střevech není dostatek zdraví prospěšných bakterií.
Protože jablečný ocet se fermentuje pomocí prospěšných kvasnic, může sloužit i jako prebiotikum pro zdraví prospěšné bakterie, což napomáhá jejich růstu.
Věděli jste, že: Hormonální nerovnováha je způsobena nedostatkem vitamínů a minerálů? Řešení naleznete ZDE...
Zdraví prospěšné účinky oleje z černého kmínu
Černá semínka a olej z černých semínek –, běžně známé také jako semínka černého kmínu, což není úplně nejšťastnější název, jelikož existuje další rostlina s názvem kmín bulvatý (Bunium bulbocastanum), která však pochází z úplně jiného rodu –, se používají v tradiční i ájurvédské a Siddha medicíně už odpradávna.
Tinktura z černých semínek se tradičně používala k léčbě trávicího traktu, ztráty chuti k jídlu, průjmů, parazitárních infekcí a kožních problémů.
Tradičně se semínka černého kmínu používají i na podporu imunitního systému, všeobecné pohody, trávení, respiračních problémů, podpory ledvin a jater a zdraví srdce (více ZDE…).
V Asii a na Středním východě se tato semínka již dlouho používají k léčbě astmatu, bronchitidy, revmatismu a jiných zánětlivých onemocnění.
Hlavní účinnou složkou v černém kmínu je tymochinon; další bioaktivní složky v semínkách jsou alfa-hederin, alkaloidy, flavonoidy, antioxidanty a mastné kyseliny.
Pokud jde o antioxidanty, zjistilo se, že semínka černuchy seté jsou mnohem účinnější než vitamín C. V současné době vědci potvrdili, že semínka černuchy mohou pomoci i v těchto případech:
1. Cukrovka 2. typu
V jedné studii černý kmín dokázal zlepšit toleranci glukózy stejně účinně jako metformin. Zjistilo se také, že posiluje účinnost antidiabetik.
2. Zmírňování příznaků astmatu
Jedna studie potvrdila, že tymochinon je užitečný i tím, že dokáže redukovat dva zánětlivé mediátory astmatu a další zánětlivé procesy.
Jiná studie zjistila, že černý kmín působí i jako relaxant a jeho účinky jsou anticholinergní (redukující spasmy v hladkém svalstvu) i antihistaminové (blokující alergické reakce).
Prokázalo se, že tymochinon je účinnější než lék k léčbě astmatu flutikason (syntetický glukokortikoid).
3. Zlepšování paměti a snižování stresu
Výsledky prokázaly, že semínka černuchy seté utlumují biochemické změny vyvolané stresem v závislosti na velikosti dávky. Paměť a poznávání se rovněž zlepšovaly v závislosti na velikosti dávky.
4. Snižování škod způsobených otravou kadmiem
Může také sloužit jako profylakticky proti chemickým bojovým látkám.
5. Ochrana před aflatoxikózou a zmírňování jejích příznaků
6. Zmírňování příznaků alergické rinitidy
7. Kandidóza
8. Revmatoidní artritida
9. Rakovina
Olej z černého kmínu má více než 20 farmakologických účinků
Jak o ní prozrazuje její latinské jméno „Panacea“, což v překladu znamená „všelék“, černucha setá nebo její olej má přinejmenším 20 farmakologických účinků, což vysvětluje její širokospektrální využití. Jsou to tyto:
- antidiabetické
- imunomodulační
- antimikrobiální
- spasmolytické
- hepatoprotektivní
- gastroprotektivní
- protirakovinné
- analgetické
- protizánětlivé
- bronchodilatační
- renoprotektivní
- antioxidační
Kulinářské využití černuchy seté
Černý kmín můžete zakoupit jako semínka nebo jako olej a obojí jsou cenným přínosem do vaší kuchyně.
Oblíbená v severoindické, pákistánské a íránské kuchyni, černucha setá dodává pokrmu teplou, jemně hořkou chuť, která připomíná něco jako směs tymiánu, oregana a muškátového oříšku.
Semínka se přidávají i do kastrolových jídel, jídel připravovaných na pánvi, smoothie (více ZDE…) a do pečiva. Dá se z nich udělat i čaj, stačí zalít jednu lžíci horkou vodou a nechat louhovat 10 minut.
Směs černého kmínu, medu a česneku je výborný posilující lék na tlumení kašle a posílení imunity, zejména během sezóny nachlazení a chřipky nebo pokud máte pocit, že na vás „něco leze“.
Mějte však na paměti, že tak jako všechna semínka, i černý kmín obsahuje vysoký podíl polynenasycených tuků.
To znamená, že pokud je užíváte ve velkém množství, membrány vašich mitochondrií jsou náchylnější k oxidaci. Proto neužívejte více než 1-2 čajové lžičky denně.
Jablečný ocet a olej z černého kmínu – přísady do zdravého domácího dresinku
Jablečný ocet i olej z černuchy seté se pro jejich blahodárné účinky na zdraví vyplatí mít vždy po ruce.
Kromě kulinářských tipů na jejich využití, které jsme zmínili výše, vám nabízíme pár možností, jak je začleníte do svého jídelníčku v podobě domácího dresinku:
1. Rozmixujte jablečný ocet, olej z černuchy seté, šťávu z citrónu, koriandr a tahini (sezamovou pastu). Poměr si určete podle sebe, abyste dosáhli chuti, jaká vám vyhovuje.
2. Jednoduchý a chutný dresink, který se obzvláště hodí k brokolici, chřestu a zeleným druhům salátu: 1 lžíce jablečného octa, 1 lžíce šťávy z citronu, 1/2 lžičky prolisovaného česneku, špetka pepře a pár najemno nasekaných lístků čerstvé bazalky.
3. Jablečný ocet a/nebo olej z černého kmínu lze použít jako náhradu jiného octa nebo oleje v jakémkoli receptu na dresink, který už máte osvojený.
Nezapomínejte, že olej z černuchy tomu celému dodá kořeněnou příchuť, takže pozor, abyste to nepřehnali.
Začněte vždy s menší dávkou a sami zjišťujte, jaký poměr octa, olivového oleje a oleje z černuchy vám vyhovuje nejlíp.
Zpracovala: Vylectese.cz
Upozornění: Tento příspěvek v žádném případě nenahrazuje konzultaci ani vyšetření lékařem ve zdravotnickém zařízení. Příspěvky mohou vyjadřovat názory, které se nemusí shodovat s názory redakce.
Napsat komentář