Znalost pH a acidobazické rovnováhy je důležitá nejen pro onkologické pacienty, ale také pro každého z nás, kteří se chceme vyhnout civilizačním a chronickým onemocněním.
Všichni totiž potřebujeme udržovat zásadité prostředí ve svém těle, abychom zůstali zdraví.
pH vnitřního prostředí
Jak uvádí magazín Zdraví z přirozených potravin (Raw Food Health):
„Lidské tělo se všemožně snaží udržovat mírně zásadité prostředí na úrovni 7,35. Nicméně špatná strava a stres mění toto prostředí v kyselé, ve kterém nemoci přímo vzkvétají.“
Je potřeba připomenout, že je důležité rozlišovat pH krve a pH tkání anebo mezibuněčných prostorů. Zatímco krev si hlídá pH a acidobazickou rovnováhu ve velmi úzkém pásmu, u ostatních tělesných tkání se může pohybovat volněji.
Kvůli široce rozšířenému zvyku nezdravě se stravovat není jednoduché udržovat zásadité prostředí ve svém těle.
Lidé si zvykli konzumovat předpřipravená balená jídla z mikrovlnné trouby (více ZDE…), pochoutky anebo jiné zpracované potraviny. Všechny jsou v případě rakovinového onemocnění extrémně nezdravé pro tělo.
Proto je důležité, aby onkologičtí pacienti konzumovali zásaditou stravu. Tímto způsobem zvrátí progres svého onemocnění a urychlí hojivé procesy v těle.
Zásady zásadité stravy
Jak jsme již uvedli, nerovnováha pH a kyselé prostředí jsou perfektním podhoubím pro rozvoj rakoviny.
Na druhou stranu, zásaditá strava obnovuje vnitřní rovnováhu a potlačuje záněty v těle, které jsou hlavním viníkem rozvoje rakoviny.
Zdravé potraviny
Zásaditá strava sestává hlavně z těchto potravin:
- zelená listová zelenina
- brokolice
- kořenová zelenina
- koření a bylinky
- fazole, hrách, čočka
- květák a zelí
- česnek, cibule, pórek a pažitka
- ořechy a semínka
- malé množství bezlepkových obilovin jako například rýže
Kromě uvedených potravin je povolena střídmá konzumace masa od zvířat chovaných na čerstvé trávě, ryb a bio drůbeži párkrát do týdne.
Nicméně základem je čerstvá zelenina a ovoce, které je potřeba konzumovat v menším objemu kvůli obsahu cukru.
Velmi důležité jsou také zdravé oleje: avokádový, lněný anebo kokosový. Také se doporučují konzumovat mletá lněná semínka (více ZDE…) a čerstvé avokádo. Je výborné zvláště u leukémii.
NÁŠ TIP: Víte, jak chráním sebe a své děti před nebezpečím Covid-19? Používám ústní a nosní sprej VIROSTOP. Čtěte VÍCE
Špatné potraviny, kterým je třeba se vyhýbat
Lepek způsobuje záněty, proto se vyhýbejte potravinám, které ho obsahují.
Ve větším množství ho najdeme v následujících potravinách:
- obiloviny
- žito
- pšenice
- těstoviny, koláče, pečivo, chléb, sušenky a další pečené potraviny
Místo nich konzumujte obiloviny, které neobsahují lepek, jako třeba rýže, quinoa, pohanka, amarant a proso.
Vyhýbejte se zpracovaným bezlepkovým potravinám, jelikož obvykle mají vysoký obsah cukrů a zpracovaných olejů.
Cukr a rakovina
Je dokázáno, že rakovinné buňky spotřebovávají více cukru než ty zdravé.
Je tomu tak proto, že energii získávají ne spalováním cukrů, ale kvašením, což je méně efektivní než spalování, proto potřebují více cukru.
Z tohoto důvodu by se měl onkologický pacient vyhýbat potravinám s vysokým obsahem cukrů, ale i ostatním sacharidům, které se rychle přeměňují v cukry.
Navíc cukr spotřebovává tělesné zásoby hořčíku, což také přispívá k rakovině.
Je dobré se vyhýbat přírodním zdrojům, jako je agáve anebo med. Výjimkou je malé množství medu, který je součástí některých přírodních protinádorových kúr.
Střídmě můžete konzumovat pár fíků anebo sušených meruněk, nepřislazovanou jablečnou omáčku a čerstvý ananas. Ten má vysoký obsah protirakovinného enzymu bromelinu, o čemž jsme psali v tomto článku.
Závěr
Podle studie provedené profesorem T. Collinem Campbellem, PhD., z Cornellovy Univerzity je hlavní potravinou, která podporuje růst rakoviny, pasterizované kravské mléko, a to kvůli obsahu kaseinu.
Pokud tedy trpíte rakovinou, pokuste se vyhýbat mléčným výrobkům (kromě bílých jogurtů smíšených se lněným olejem, které jsou součástí Budwigovy terapie).
Mléko totiž podporuje tvorbu kyselin, zvyšuje záněty a podporuje dělení rakovinných buněk.
Další články na téma rakoviny najdete ZDE.
Zpracovala: Vylectese.cz
Upozornění: Tento příspěvek v žádném případě nenahrazuje konzultaci ani vyšetření lékařem ve zdravotnickém zařízení. Příspěvky mohou vyjadřovat názory, které se nemusí shodovat s názory redakce.
Napsat komentář