Naše babičky na jitrocel odpradávna nedaly dopustit. Nejznámější je jitrocel kopinatý. Jeho listy připomínají hroty kopí. Už z názvu je patrné, že celí rány, také zastavuje krvácení a hojí jizvy.
Nejvíce se o něm mluví v souvislosti s léčbou kašle, rýmy, astmatu, zápalu plic a dalších onemocnění dýchacích cest.
Kromě toho, že má protizánětlivé a hojivé účinky, používá se i na čištění krve a detoxikaci.
Jitrocel pomáhá také při vysokém krevním tlaku a ateroskleróze, při problémech s trávením, gastritidě, vředech žaludku a spastické kolitidě.
Tuto bylinku najdeme téměř všude: na loukách, u cest, na okrajích lesů, podél polí i na zahrádkách. Listy jitrocele je nejlepší sbírat od června do srpna.
Jitrocelový čaj
Čerstvě natrhané jitrocelové listy zalijeme vodou a necháme povařit několik minut, aby se zvýšily účinky čaje.
Čaj si můžeme připravit i ze sušených listů jitrocele.
2 lžičky sušené bylinky zalijeme 0,5 litrem vroucí vody. Necháme 15-20 minut louhovat a poté přecedíme.
Jitrocelový čaj pijeme 2krát denně. Tento čaj napomáhá vykašlávání a uvolňuje hleny (více ZDE…).
Jitrocelový sirup
Ingredience:
Na výrobu tohoto domácího sirupu budete potřebovat následující suroviny:
- čerstvé mladé listy jitrocele kopinatého
- třtinový cukr
- zavařovací sklenice
Postup přípravy:
1. Listy opláchneme a necháme oschnout. Pak je napěchujeme ve vrstvách s cukrem do sklenice od okurek a všechno dobře stlačíme.
2. Vrstvíme tak, že naskládáme asi centimetr vysokou vrstvu jitrocele a zasypeme asi centimetrovou vrstvou cukru. Necháme do druhého dne usadit.
3. Pak doplníme jitrocelem a cukrem, aby byla sklenice úplně plná a bylo v ní co nejméně vzduchu. Poslední vrstvou musí být cukr.
4. Sklenici zavážeme trojnásobně pergamenem nebo celofánem. V zahradě na chráněném místě vykopeme jámu a sklenici do ní vložíme. Nad sklenici dáme desku, zatížíme kamenem a celé zasypeme zeminou.
5. Deska i kámen mají zůstat viditelné. Za stálé teploty v zemi zkvasí cukr s listy na sirup. Po třech měsících sklenici vyjmeme, šťávu vylisujeme ovocným lisem (ne přes hadřík), převaříme, naplníme do menších lahviček a dobře uzavřeme.
Uchováváme ve sklepě po dobu jednoho roka. Načatou lahvičku držíme v lednici.
Druhý způsob přípravy jitrocelového sirupu je mnohem jednodušší.
Pokud nemáme zahradu, dáme naplněnou sklenici za okno na slunné místo. Po zhruba dvou týdnech, až se cukr rozpustí a sirup ztmavne, scedíme a přelijeme do tmavých a uzavíratelných lahviček. Skladujeme v lednici.
Užívání:
Dospělí užívají 1 polévkovou lžíci 3krát denně, děti užívají 1 čajovou lžičku 3krát denně.
Účinky čaje a sirupu z jitrocele
- posiluje imunitu, podporuje přirozenou obranyschopnost organismu v období chřipek a nachlazení, zlepšuje celkové zdraví;
- léčí zánět průdušek, zápal plic, pomáhá při astmatu;
- redukuje tělesnou hmotnost;
- odstraňuje přebytečnou vodu z těla, předchází otokům;
- má detoxikační a antiseptické účinky;
- podporuje zdraví dýchacích cest;
- usnadňuje vykašlávání hlenu;
- zmírňuje příznaky astmatu a alergií;
- podporuje trávení (více ZDE…);
- odstraňuje křeče, bolesti žaludku;
- regeneruje buňky;
- zlepšuje hojení ran a kožních chorob, zastavuje krvácení;
- podporuje zdraví kostí, předchází osteoporóze;
- má močopudné účinky – pomáhá při zánětech močových cest a ledvin.
Jitrocelová mast
Na závěr vám ještě ukážeme, jak si vyrobíte domácí jitrocelovou mast, která pomáhá při otocích, křečových žilách, akné, ekzémech, popáleninách, modřinách či bolestech kloubů a svalů.
Ingredience:
Na výrobu této masti budete potřebovat následující suroviny:
- 500 g vepřového sádla
- 200 až 300 g včelího vosku
- čerstvě natrhané jitrocelové listy
Postup přípravy:
V kastrolu rozehřejeme sádlo a vmícháme do něj na kousky natrhaný jitrocel. Tuto směs přendáme na plech, vložíme do trouby a při 60°C necháme louhovat 4 hodiny.
Plech vyndáme z trouby a necháme odležet do druhého dne. Druhý den ráno přidáme do směsi včelí vosk a necháme rozpustit ve vodní lázni.
Ještě teplou mast plníme do čistých sklenic či kelímků s víčkem. Uskladňujeme nejlépe v chladu a temnu.
Zpracovala: Vylectese.cz
Napsat komentář