Česnek patří bezpochyby mezi nejlepší přírodní antibiotika. V kombinaci s citronem, tymiánem a cibulí vytváří silný přírodní prostředek, který ničí téměř jakýkoliv virus a předchází nachlazení a chřipce.
Podle Wh-Foods:
„Největším světovým producentem česneku je Čína. Produkce česneku přesahuje 20 milionů tun ročně. Mezi další největší producenty česneku patří Indie s přibližně 1,25 milionů tun česneku ročně, Jižní Korea, Egypt a Rusko.“
Jen dodejme, že u nás vypěstujeme jen zhruba 700 tun česneku ročně a většinu česneku dovážíme právě z Číny.
Léčivé účinky česneku
Česnek se používá již po tisíce let. Ve starověkém Egyptě se používal k léčbě 22 onemocnění, jako jsou malomocenství, infekce, onemocnění plic a krve či kousnutí hmyzem.
Římané jím krmili své vojáky a námořníky, aby zvýšili jejich odolnost proti nemocem.
Výzkum ukázal, že česnek zvyšuje celkovou hladinu antioxidantů a od středověku se běžně používá k léčbě infekcí a ran.
Léčivé účinky se připisují jeho aktivní látce s názvem alicin. Vědci z Washingtonské univerzity zjistili, že česnek je stokrát účinnější než dvě populární antibiotika, která bojují proti bakteriálním onemocněním přenášených potravinami.
Po rozdrcení česneku se alliin přemění na novou složku alicin, která reguluje krevní tlak, upravuje hladiny cholesterolu a zabraňuje tvorbě krevních sraženin.
Česnek navíc snižuje riziko vzniku aterosklerózy, bojuje proti chřipce, nachlazení a bolestem uší, průjmu a zažívacím potížím, a dokonce předchází vzniku rakoviny.
Helen Bondová, konzultantka v oblasti výživy v Derbyshire (Velká Británie) a mluvčí Britské dietetické asociace, říká:
„Tato chemická látka je již dlouho známá svými antibakteriálními a antifungálními schopnostmi. Z tohoto důvodu se přepokládá, že posiluje imunitní systém.
Spousta lidí jednoduše protlačí česnek, smíchá ho s olivovým olejem a natře na chléb. Jak nebo zda to může fungovat, zatím nebylo prokázáno.“
Podle amerického Ministerstva zemědělství 1 lžička česneku nabízí tyto benefity:
Víte, že: nechuť k jídlu, kruhy a váčky pod očima, plíseň na nohou či hemoroidy mohou mít společného jmenovatele? Více se dozvíte TADY...
- Množství kalorií: 4
- Bílkoviny: 0,18 g
- Tuky: 0,01 g
- Sacharidy: 0,93 g
- Vláknina: 0,1 g
- Přírodní cukry: 0,03 g
- Vápník: 5 mg
- Železo: 0,05 mg (0,03% doporučené denní dávky)
- Hořčík: 1 mg
- Draslík: 11 mg
- Vitamin C: 0,9 mg (0,02% doporučené denní dávky)
Vědci také zjistili, že česnek podporuje zdraví srdce, zvyšuje množství T-lymfocytů v krvi, bojuje proti virům a posiluje imunitní systém.
Australská studie, do které bylo zapojeno 80 pacientů, publikovaná v časopise European Journal of Clinical Nutrition ukázala, že strava bohatá na česnek snižuje vysoký krevní tlak (více ZDE…).
Brazilští zubaři prokázali, že česneková voda ničí choroboplodné zárodky, které způsobují zubní kaz a onemocnění dásní.
Ačkoliv vědci tvrdí, že česnek může prospívat zdraví v mnoha ohledech, farmaceutické společnosti nemají zájem provádět velké a nákladné studie, protože si ho nemohou patentovat a prosperovat díky jeho prodeji.
Zde je postup, jak si připravit chutnou česnekovou polévku, která vám pomůže získat z této zeleniny všechny zdravotní přínosy.
Recept na zázvorovo-česnekovou polévku
Budete potřebovat následující suroviny:
- 26 stroužků česneku (neoloupaných)
- dvě polévkové lžíce olivového oleje
- 1/2 šálku čerstvého zázvoru (více ZDE…)
- dvě polévkové lžíce másla
- 2 a 1/4 šálku nakrájené cibule
- 26 stroužků česneku (oloupaných)
- půl šálku kokosového mléka
- půl lžičky kajenského pepře
- 1 a 1/2 čajové lžičky nasekaného čerstvého tymiánu
- 4 plátky citronu
- 3 a 1/2 šálku bio zeleninového vývaru
- mořská sůl
Postup:
1. Předehřejte si troubu na 180 stupňů Celsia. Do malé zapékací mísy vložte 26 stroužků česneku, zalijte je olivovým olejem a přidejte trochu mořské soli. Přikryjte alobalem a nechte péct asi 25 minut, dokud nebude česnek dozlatova opečený a měkký.
2. Potom zapékací mísu vyndejte a nechte česnek vychladnout. Následně ho rozmačkejte vidličkou v misce.
3. Mezitím můžete rozehřát máslo na pánvi, přidejte zázvor, tymián, cibuli a kajenský pepř. Vařte asi 6 minut a přidejte pražené pomačkané stroužky česneku a 26 syrových stroužků česneku.
4. Vařte ještě 3 minuty a přidejte zeleninový vývar. Zakryjte hrnec a nechte podusit asi 20 minut.
5. Následně polévku rozmixujte a přelijte zpět do hrnce. Přidejte kokosové mléko, ochuťte solí a pepřem.
6. Pro dochucení můžete přidat trochu citronové šťávy a podávejte.
Přejeme dobrou chuť!
Zdroj: healthyfoodhouse.com, Zpracovala: Vylectese.cz
Upozornění: Tento příspěvek v žádném případě nenahrazuje konzultaci ani vyšetření lékařem ve zdravotnickém zařízení. Příspěvky mohou vyjadřovat názory, které se nemusí shodovat s názory redakce.
Napsat komentář