Adžvajen neboli omum má mnoho ájurvédských přínosů a je okamžitým a účinným lékem na všechny zažívací problémy, jako jsou kyselost, nadýmání, špatné trávení, bolesti žaludku, plynatost atd.
A nejen to, pár semínek libečku požvýkaných po těžkém jídle velmi pomůže našemu trávení a poskytne okamžitou úlevu od tíhy v žaludku.
Kromě toho, že léčí zažívací problémy, mají mnoho dalších zdravotních přínosů a léčivých účinků.
Semínka libečku se v sanskrtu pro svůj silný pach nazývají Ugragandha (Ugra – silný, Gandhi – pach).
Adžvajen vyvažuje dóšu pitta a zmírňuje dóšu kapha a váta. Má pronikavou chuť s lehce hořkým podtónem. Jeho chuť trochu připomíná dobromysl.
Čím jsou semínka libečku tak zvláštní?
Prospěšnost semínek libečku je možné přisoudit biochemickým látkám, jako jsou thymol, para-cymen, α-pinen, β-pinen, γ-terpinen.
Za jejich léčivé vlastnosti jsou zodpovědné všechny tyto éterické oleje. Tyto biochemické látky přispívají k léčení všech trávicích problémů.
A nejen to, omezují i nadýmání, působí antibakteriálně, antisepticky, léčí choleru, předcházejí poruchám ledvin, pomáhají při hubnutí, přinášejí úlevu při černých tečkách, akné (více ZDE…) atd.
Jak používat semínka libečku k léčbě trávicích potíží
Pravidelné užívání semínek libečku může zamezit mnohým trávicím problémům. Jezte je samotné nebo si udělejte směs pražených semínek libečku a fenyklových semínek v poměru jedna ku jedné, abyste je mohli žvýkat po každém jídle.
Bude to váš preventivní lék při problémech s trávením a tato směs funguje i jako osvěžovač úst.
1. Pro vyvážení dóše pitta
Odpolední jídlo by v sobě mělo pro vyvážení dóše pitta obsahovat semínka libečku, neboť hladina dóše pitta je odpoledne či během dne vyšší.
Když tato semínka do jídla začlenit nemůžete, stále jich můžete pár rozžvýkat po každém jídle.
2. Pro kontrolu trávení a kyselosti
Semínka libečku jsou dobrým prostředkem proti kyselosti a přírodním antacidem. Jsou prospěšná pro žaludek a přinášejí úlevu sliznici žaludku od kyselosti a hyperacidity.
1. Dobrým domácím lékem k léčbě kyselosti a překyselení je užívání 1 čajové lžičky semínek libečku se špetkou černé soli.
2. Odvar z libečku – můžete povařit 1 čajovou lžičku semínek libečku ve sklenici vody po dobu 3 až 4 minut. Směs přeceďte a po vychladnutí pijte pro snížení kyselosti a zlepšení trávení.
3. Od kyselosti a kyselého refluxu (více ZDE…) si člověk může ulevit užíváním směsi sestávající z 1 čajové lžičky semínek libečku, kmínu římského a trochy prášku ze sušeného zázvoru.
3. Na nadýmání a plynatost
Nejobvyklejší příčinou nadýmání a břišního rozpínání je nadměrné hromadění plynu v oblasti břicha.
Adžvajen spolu s ostatními bylinkami podporuje uvolňování plynu a brání jeho nadměrné tvorbě.
1. Při mírném stavu postačí k léčení samotný adžvajen.
2. Úplnou úlevu od nadýmání a plynatosti přináší užívání dávky 1 čajové lžičky semínek libečku se špetkou černé soli po každém jídle po dobu tří dnů.
Různé způsoby použití semínek libečku v kuchyni
Celá semínka libečku, případně v práškové formě se v Indii kvůli své silné aromatické vůni často používají v různých receptech.
Většina indických koření jsou ve skutečnosti léky, plnící účel přidání chuti, a zároveň jsou dobré pro zdraví.
1. Semínka libečku se v indické kuchyni (více ZDE…) běžně přidávají do smažených jídel, například do lívanců pro usnadnění trávení.
2. Přidaná do jídel bohatých na bílkoviny, jako jsou fazole nebo čočka, usnadňují jejich trávení.
3. Semínka libečku se mohou přidávat při pečení různých druhů chleba, jako jsou běžný chléb, chléb pita (kulatý syrský chléb), Capato (indický chléb), Paratha (indická placka) nebo naan (druh indického chleba).
4. Na trávení po obědě pomáhá přidat do kefíru špetku prášku ze semínek libečku a černé soli.
5. Pro zachování obsažených éterických olejů používejte vždy jen čerstvě umletý prášek ze semínek libečku.
6. Pro přípravu čerstvě pomletého prášku ze semínek libečku můžete použít drtiče koření, například hmoždíř.
Upozornění:
1. Jako všechno jiné, i semínka libečku konzumujte s mírou.
2. Jejich příjem omezte na 1 až 2 čajové lžičky denně, neboť překročení této dávky může zhoršit dóšu pitta.
3. Kvůli horkému účinku semínek libečku může mít jejich užívání v nadměrném množství zcela opačný účinek, mohou například způsobit zvýšení kyselosti, pocit pálení a vředy v ústech.
4. Semínka adžvajenu/libečku byste neměli jíst, když trpíte následujícími stavy: žaludeční vředy, vnitřní krvácení, ulcerózní kolitida (akutní fáze), vředy v ústech.
5. Navzdory všem přínosům při různých trávicích problémech je zde třeba poznamenat, že semínka libečku nefungují na zácpu.
Při tuhé a suché stolici je třeba se těmto semínkům vyhýbat, protože mohou způsobit ještě větší suchost fekální hmoty.
V takových případech zvyšte příjem vody, zahrňte vlákninu a možná požádejte o něco na změkčení stolice nebo laxativum.
Zpracovala: Vylectese.cz
Napsat komentář